Újságírók bíróság elé állítanák az Európai Parlamentet

2015 november 20., péntek 12:10
75

29 uniós tagállam 29 újságírója bíróság elé akarja állítani az Európai Parlamentet, hogy adják ki az uniós képviselők közpénzköltéseire vonatkozó, az újságírók szerint közérdekű adatokat.

Azért, mert az EP a 751 képviselő költéseire vonatkozó minden korábbi közérdekű adatkérést megtagadott, mondván: ez a közpénzköltés magánügy, az adatok összegyűjtése túlságosan nagy adminisztrációs munkát róna rájuk, és az EP nem is rendelkezik ezekkel az adatokkal.

De az újságírókat képviselő ügyvéd szerint ezekkel nem védekezhetne az EP, hiszen közpénzekről van szó, és ezeket igenis ellenőrizni kell.

Az újságírók nem azt kérik, hogy a fizetésükkel számoljanak el (2009 óta minden képviselő ugyanannyit, havi 8020 eurót kap), hanem az ezen felüli közpénzből finanszírozott juttatásokkal, mint az utazási hozzájárulásokkal, benzinpénzzel, napidíjakkal, telefonszámlával, internetszámlával, az asszisztenseik juttatásaival és tanácsadói szerződésekkel. Ezekre szerintük csak tavaly 474 millió euró mehetett el.

A MEPs Projectnek nevezett újságíróakció magyar résztvevője Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője. (Kreatív)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt