Újságírók bíróság elé állítanák az Európai Parlamentet

Média
2015 november 20., 12:10
comments 72

29 uniós tagállam 29 újságírója bíróság elé akarja állítani az Európai Parlamentet, hogy adják ki az uniós képviselők közpénzköltéseire vonatkozó, az újságírók szerint közérdekű adatokat.

Azért, mert az EP a 751 képviselő költéseire vonatkozó minden korábbi közérdekű adatkérést megtagadott, mondván: ez a közpénzköltés magánügy, az adatok összegyűjtése túlságosan nagy adminisztrációs munkát róna rájuk, és az EP nem is rendelkezik ezekkel az adatokkal.

De az újságírókat képviselő ügyvéd szerint ezekkel nem védekezhetne az EP, hiszen közpénzekről van szó, és ezeket igenis ellenőrizni kell.

Az újságírók nem azt kérik, hogy a fizetésükkel számoljanak el (2009 óta minden képviselő ugyanannyit, havi 8020 eurót kap), hanem az ezen felüli közpénzből finanszírozott juttatásokkal, mint az utazási hozzájárulásokkal, benzinpénzzel, napidíjakkal, telefonszámlával, internetszámlával, az asszisztenseik juttatásaival és tanácsadói szerződésekkel. Ezekre szerintük csak tavaly 474 millió euró mehetett el.

A MEPs Projectnek nevezett újságíróakció magyar résztvevője Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője. (Kreatív)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.