Alig nézik, de legalább milliárdokat költünk rá, és nemsokára már nyolc közszolgálati csatornánk lesz

media
2015 november 23., 10:16
comments 197

Az eddigi hat mellé még két csatornát indít nemsokára a köztévé, állítólag M5 és az M6 néven (ami nem M és valamilyen szám, az a Duna és a Duna World). Kulturális illetve oktatási vagy valamiféle ismertterjesztő adók lesznek. Úgy szaporodnak a köztévé csatornái, mintha sikertörténet lenne az eddigi próbálkozás.

Hosszabb távon mindez így néz ki: 


A köztévé hírcsatornája március 15-én, a sportcsatornája július 18-án indult el. Talán ez a két legdrágább tévés műfaj, nem véletlen, hogy a megszorításokat tervező BBC éppen a sportközvetítéseket csökkentené, és a Forma-1-et is beáldozná. 

Náluk erről szó nincs, sőt. A köztévé kereskedelmi tévékkel versenyezve hatalmas pénzeket fizetett közvetítési jogokért. Kivásárolta például a Sport TV-t a magyar foci közvetítési jogaira kötött hároméves szerződésből. 2012-ben az MTVA és a Sport TV közösen szerezte meg a jogokat, évi 3,5 milliárdért. A szerződés jövőre jár le, de a köztévé már idén kizárólagos jogot akart a magyar focira. 

Rosszabbul nem is időzíthettek volna. Mert míg korábban 16 csapatos volt a bajnokság, fordulónként 8 meccsel, anyagi csődök miatt most már csak 12 csapat van. És a maradék hat meccset sem tudja adni a köztévé. 

Korábban ugyanis éppen a közvetítések miatt péntektől hétfőig széthúztak egy hétvégi fordulót, hogy minden meccs képernyőre kerülhessen. Csakhogy a magyar foci vezetői – állítólag miniszterelnöki jóváhagyással – azt találták ki, hogy kevesebb meccset adjon a tévé, mert így majd az emberek felállnak fel a fotelből és kimennek a stadionokba. Szóval a korábbi 6-8 helyett már csak két meccs kerül képernyőre. A stadionokban a nézőszám érdemben természetesen nem változott. Viszont az M4 foci nélkül maradt péntekre és hétfőre, sőt sokszor vasárnapra is. 

És nemcsak a magyar focira csapott le a köztévé, hanem a Bajnokok Ligájára is, ráígérve a kereskedelmi konkurenciára. A köztévé nem sajnált megadni a BL legjobb meccseiért három évre 4,3 milliárd forintot. Nem az összesért, mert a Sport TV is adhat párhuzamosan BL-meccseket, de az első választás joga a köztévéé, ahogy az elődöntők és a döntő is. A csoportmeccsek idején most az a helyzet, hogy a köztévé ad egy meccset, a Sport TV pedig a többi csatornáin három másikat. 

A drága befektetés látványos eredményt eddig nem hozott. A háromszázezres nézőszámot eddig egyetlen BL-csoportmeccs sem érte el az M4-en, ez az éppen tévézők 6-7 százaléka. Még a magyar bajnokik is jobban érdeklik a nézőket, legalábbis a Fradi NBI-es rangadóit többen nézik. Az Újpest-Fradi 333 358 nézőt érdekelt, a Debrecen-Fradi is felment 300 ezer fölé. Persze - ahogy írtuk feljebb - a magyar foci sincs ingyen. 

A Forma-1-et már jó pár éve visszaszerezte az RTL-től a köztévé. A kereskedelmi tévén nem teljesített rosszul a Forma-1, de az egyre drágább költségek miatt már nem érte meg az RTL-nek. Az MTVA-nak igen. Pláne úgy, hogy a kormány (!) a költségvetés tartalékából (!!) kifizeti a Forma-1 közvetítésének a díját. Nem is kis összeg, több mint 500 millió évente (!!!). A kormány nagyvonalúsága nézettségben bejött, a Forma-1 a köztévé legnézettebb rendszeresen jelentkező közvetítése. 

A magyar válogatott meccsei is a köztévénél vannak, de ez nem az M4-re vásárolt tartalom, eddig is így volt. 

Ha nincs kedden vagy szerdán Bajnokok Ligája, hétvégén Forma-1 vagy magyar foci, esetleg válogatott meccs, márpedig a napok többsége üres, akkor az M4 szinte észrevehetetlen.

Az éppen tévézők egy százaléka vagy annyi sem választja az M4-et.

De legalább rettenetesen drága: a sportcsatorna költségét az első fél évére 5,4 milliárd forintra lőtték be.

Hogy ezért az összegért mi az elvárás? A sajtóosztály korábbi közlése szerint ez:

"A kiemelkedő sportesemények közvetítésének kizárólagos jogtulajdonosaként az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy ilyen események sugárzásakor az M1, majd a Duna TV piacvezető tudott lenni a teljes médiapiacon. Az M4 Sporton most megjelenő exkluzív tartalmaktól ugyanezen számokat várjuk.”

A focin és a Forma-1-en, na jó, a kétévente megrendezett úszó- és vizilabda-világbajnokságon kívül a többi sportág szinte a teljes érdektelenségbe fullad. Ettől persze lehet közszolgálati feladat olyan sportágak országos bajnokságainak közvetítése, amire a helyszínen is legfeljebb pár százan kiváncsiak. Meg is van az ára. Klubszinten jelenleg a legsikeresebb csapatsportágunk a kézilabda, a kézi Bajnokok Ligája a Sport TV-n megy. 

Jövőre olimpia és labdarúgó Európa-bajnokság is lesz, már az Eb-n is magyar érdekeltséggel. Az biztos, hogy a nyár az M4 aranyévszaka lesz, bár a köztévé korábban három csatornán is meg tudta oldani simán a közvetítéseket, nyáron amúgy sincs semmi más. Erre akár a nosztalgiacsatorna M3-at vagy a Dunát és a Duna Worldöt, is lehetne használni. Azt már most lehet tudni, hogy a riói olimpiára legalább 92 embert küld ki az MTVA, a költségekbe bele sem merünk gondolni.  

Mindezek ellenére annyira pocsék a köztévé többi műsorának a nézettsége, hogy a sport letarol mindent a házi statisztikában, csak a tűzijátékot nézték még sokan a köztévén.


Nem tévedés, tényleg csak közvetítések vannak a listán. Ha a kereskedelmi tévékkel hasonlítjuk össze, drámai az eredmény, még akkor is, ha nem a kereskedelmi tévék célcsoportjával, a 18-49-es, vagy maximum 18-59-es korosztállyal vetjük össze. A köztévénék csúcsnézettséget hozó magyar-norvégot például aznap este is verte a Sztárban sztár (1 756 203 néző), és az előtte lévő napon sugárzott RTL-es Hungary's Got Talent. Ezek rendszeresen jelentkező műsorok, a magyar válogatott viszont 30 évente jut el világversenyre. 

A közvetítéseket leszámítva a köztévé húzóműsora volt egészen októberig a Hegyi doktor újra rendel című német sorozat, félmilliósnál kicsit nagyobb táborral. A korábban Simicska-közeli cég által gyártott, majd pihenetett, végül más gyártásban megoldott Maradj talpon tud még 400-500 ezer nézőt képernyő elé ülteteni, és a Kékfénynek van stabilan 400 ezer fölötti nézettsége. De az adásonként 17 millióba kerülő Fábry például ősszel így szerepelt:

szeptember 3. - 389 995 néző, az éppen tévézők 9,2 százaléka kapcsolt oda. Még a köztévé háziversenyében is csak harmadik lett aznap.

szeptember 17 - 314 487, 7,4 százalékos közönségarány

október 1. - 385 995, az éppen tévézők 8,9 százaléka nézte

október 15. - 359 036, ami közönségarányban 8,2 százalék

október 29. - 310 758, ez 7,1 százalékos közönségarány

november 12. - Beesett 300 ezer alá, csak 239 171-en nézték, 5,5 százaléka az éppen akkor tévézőknek. 

De azért van mire büszkének lenni, az MTVA sajtóosztálya például rendszeresen jelenti, hogy a Duna TV-n délután négykor kezdődő Rex felügyelő német-osztrák filmsorozat a műsor adásideje alatt a TV2 mögött a második legnézettebb csatorna volt, megelőzve az RTL Klub-ot. De tényleg. És nem egyszer fordult elő. 

A sport mellett a legköltségesebb műfaj a hírcsatorna működtetése. Még akkor is, ha államtitkárokkal kell beszélgetni a stúdióban.

Az tény, hogy szeptember közepén, amikor a migránsválság tetőzött, az M1 volt a köztévé húzócsatornája. Ekkor érte el a félnyolcas Híradó azt az átlagot, amit az M1 márciusi indulása előtti hozott. Aztán visszasüllyedt a nézettsége. (A főhíradó január és július között elveszített 200 ezer nézőt. Eközben az RTL Híradójának a nézettsége most egymillió körüli, a TV Tényeké 900 ezres. Vagyis a legjobb formájában is ennek csak a felét tudta a köztévé fő Híradója.) 


A péntek esti párizsi merénylet például így nézett ki közönségarányban az M1-nél:

photo_camera Forrás: MTVA Sajtóosztály, Nielsen Közönségmérés

A szombati nézettségen látszik, hogy az emberek kiváncsiak voltak a hírekre. De vasárnapra már visszaállt a pénteki nézettség. Érdemes megnézni az M4 Sportot is. Csütörtökön és vasárnap játszott a válogatott. Ha nincs meccs, akkor viszont egy százalékos, vagy még annyi sincs a közönségarány a félév alatt 5,4 milliárdba kerül M4-en. 

Az M3 nosztalgiacsatorna tábora is elég szerény, ennek ellenére a napi statisztikákban az elmúlt időszakban sokszor a top 5-ben volt megtalálható a Szomszédok valamelyik ezerszer ismételt része. 

photo_camera Forrás: MTVA Sajtóosztály

És akkor ott van a köztévé másik nagy újítása, a fiataloknak szánt Petőfi tévé. A célcsoport a 16-35 éves korosztály. A Petőfi tévé este nyolckor kezdődik, előtte gyerekcsatorna az M2. Az indító Böngésző átlaga az első novemberi héten 27 ezres volt. Ez a 18-39 éves korosztályban 1,4 százalékos közönségarány. Kilenctől az Én vagyok itt megy, ennek az átlagos nézettsége 19 ezres (1,1 százalék a 18-39 éves tévézők között), aztán jön a filmsáv, átlagosan 29 ezer nézővel. (Közönségarány 2,2% a 18-39 évesek között). Mi ez, ha nem a fiatalok sikeres megszólítása? 

A Népszabadság becslése szerint a sport és a hírcsatorna jövőre 14-15 milliárdot vihet el. A köztévének ugyanakkor 9 milliárdos forrása szabadul fel azzal, hogy a költségvetés átvállalta a hiteleit. Azt műsorkészítésre akarják fordítani. Minden adott ahhoz, hogy beinduljon a két új csatorna, az oktatási ismeretterjesztő és a kulturális. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.