Már csak három északi szélesszájú orrszarvú él a világon

Hosszas betegség után a hétvégén meghalt a 41 éves nőstény orrszarvú, Nola. Bakteriális fertőzéssel küzdött a San Diego-i állatkertben, de a kór végül legyűrte, el kellett altatni. 

Halála azért is tragikus esemény, mert így az átlagosan 35-40 évet élő északi szélesszájú orrszarvúból mindössze három maradt a világban. 

Idén július 28-ig még öten voltak, akkor viszont 31 éves korában elpusztult a csehországi Dvůr Králové állatkertben élő Nabiré. 

A világ tán legveszélyeztetettebb fajából így már csak két nőstény és egy hím, Sudan maradt - de utóbbi, egy csehországi állatkertből Kenyába visszatelepített példány már túl öreg ahhoz, hogy önerőből szaporodni tudjon, a mesterséges szaporítási kísérletek pedig egyelőre kudarcot vallottak. A hímet és a vele együtt élő két nőstényt amúgy a nap 24 órájában fegyveres őrség védi az orvvadászoktól.

Vadon élő északi szélesszájú orrszarvút utoljára 2007-ben láttak, a feltételezések szerint az utolsó négy vadon élő példány azóta már nem él. (RawStory)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.