Összevarrt szájak, átvert migránsok, teljes a káosz a görög-macedón határon

migráció
2015 november 23., 09:00
comments 315

Több ezer migráns torlódott fel a görög-macedón határon, miután a balkáni országok összefogtak, és nem engedik tovább a szerintük gazdasági bevándorlókat. Ezt pedig úgy döntik el, hogy ki, melyik országból érkezett. Jelenleg csak az afgánokat, irakiakat, szíreket engedik tovább Nyugat-Európa felé, a többieket megkísérlik visszaküldeni. Köves Nóra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársa az éjjel a határon járt, és elképesztő állapotokról számolt be a Facebookon. 

photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Köves Nóra szerint jelenleg körülbelül kétezren várnak arra, hogy tovább mehessenek Nyugat-Európa felé, ami minden bizonnyal nem fog sikerülni a határzár miatt. Irániak, pakisztániak, marokkóiak torlódtak fel kerítésnél, teljes kétségbeesésben. Többen éhségsztrájkolnak a beszámoló szerint, négy iráni fiú pedig úgy tiltakozik, hogy összevarrták a szájukat, 

"így jelezve szimbolikusan azt, hogy próbálják elhallgattatni őket és megsértik a jogaikat."

Az egyik összevarrt szájú iráni fiú. Fotó: Köves Nóra
photo_camera Az egyik összevarrt szájú iráni fiú. Fotó: Köves Nóra

Vasárnap egy pakisztáni fiú öngyilkosságot kísérelt meg kétségbeesésében: a határon nem juthat át, haza nem mehet, mert biztos halál várna rá. Az embercsempész biznisz persze virágzik, írja Nóra. Jelenleg kétezer euró körüli áron visznek át egy embert a határon, aminek túloldalán jó eséllyel a lebukás várja az átjutót, a nagy macedón rendőri készültségnek köszönhetően. Az átjutók hiába kérik, hogy szeretnék benyújtani Macedóniának a menekültkérelmüket, visszaviszik őket Görögországba.

photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

A visszaszállítás közben a rendőrök többeket meg is vertek, egy iráni fiú arról számolt be, hogy 

"gumibottal verték szét iszonyúan a rendőrök, miközben azt ordították az arcába, hogy menjen vissza Iránba és haljon meg ott."

A macedón oldalon a rendőrök úgy gyűjtik be az illegálisan átjutókat, hogy azt hazudják nekik, hogy táborokba viszik őket, de valójában visszafordulnak velük Görögországba. 

AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Köves Nóra szerint ami most a görög-macedón határon zajlik, az nem csak embertelen, hanem jogellenes is,

"ugyanis a menekült státuszt nem állampolgárság alapján kell megadni. Minden embernek joga van a menedékhez, akit faji, vallási okokból, nemzeti hovatartozása, meghatározott politikai csoporthoz való tartozása vagy politikai meggyőződése miatt üldöznek."

A határon az elkeseredettség és a kilátástalanság egyre nő, de erőszakos tüntetés eddig nem volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.