Szijjártó Péter eltévesztette a hónapot, és már megint az osztrákokkal cicaharcol

POLITIKA
2015 november 23., 11:24
comments 48

Werner Faymann osztrák kancellár továbbra is valótlanságokat állít Magyarországgal kapcsolatban, mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az osztrák politikus egy nyilatkozatára reagálva.

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben arra reagált, hogy Werner Faymann az Österreich című ingyenes napilapnak adott interjújában megismételte a Magyarországról érkező migránsok beengedésével kapcsolatban a múlt csütörtöki, a Süddeutsche Zeitung által szervezett gazdasági fórumon mondottakat. Azt állította, hogy Magyarország szeptember 4-én migránsok ezreit küldte Ausztria felé, így neki és Angela Merkel német kancellárnak el kellett döntenie, hogy megakadályoznak-e egy humanitárius katasztrófát, vagy a menekülteket kizárva megkockáztatják annak bekövetkeztét.

Werner Faymann szerint egyiküknek sem volt kérdés, hogy az emberi méltóság oldalára kell állniuk és nem hagyhatják az embereket éhen halni, nem tagadhatják meg tőlük a szükséges orvosi ellátást. De az is világos mindkettejüknek, hogy a migrációs válságot nem lehet az osztrák vagy a német határon megoldani, ehhez a nemzetközi közösség erőfeszítésére van szükség.

Szijjártó Péter minderre válaszul kijelentette, hogy Werner Faymann továbbra is valótlanságokat állít Magyarországgal kapcsolatban, és "attól, mert sokszor mondja, a hazugság nem válik igazsággá".

Szerinte ez igazság az, hogy Magyarország nem küldött több ezer bevándorlót szeptember 4-én Ausztria felé, sőt egyetlen embert sem küldött. Magyarország az illegális bevándorlóknak a hivatalos befogadóállomásokon ellátást és szállást biztosított. A migránsok jelentős része azonban egyre agresszívebbé vált, nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, és "eleget téve a német meghívásnak" elindult Ausztria és Németország felé.

A külügyminiszter kiemelte, hogy jó lenne, ha az osztrák kancellár is "hagyná, hogy az úgynevezett valóság nála is felkapcsolja a lámpát". Ez sokat segítene a helyzet átlátásában - tette hozzá Szijjártó Péter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.