Túl sok a medve Hargitában, a megyei tanács szeretné, ha többet lehetne kilőni

2015 november 23., hétfő 11:40

A hargitai megyei tanács Facebook-oldalán infógrafikákkal kommunikálja a medveválságot. 

Szerintük túl sok a medve náluk Erdély és Románia egyéb területeihez képest, és ezért nem is tudják kezelni a helyzetet. Azt amúgy pontosan senki nem tudja, hány medve él a megyében. Az európai összbarnamedve-létszámot 17 ezerre becsülik, ebből 6200 élhet Romániában. Becslések szerint Hargitában a romániai populáció 22 százaléka, azaz összes európai medve 8 százaléka élhet, legalábbis a vadásztársaságok becslése szerint. A környezetvédelmi hatóság ehhez képest 8-900 medvére saccolja a megyei állományt. 

Ugyanakkor tanulmányok szerint az optimális szám 340 körül lenne. A minisztérium viszont nem ad ki annyi kilövési engedélyt vadászoknak a megyére, ami segítene kezelni ezt a problémát. Mert az országos kilövési kvótáknak csupán a 11 százaléka jut Hargitára. Idén a román hatóságok 473 medve kilövését engedélyezték, és ebből csak 53 volt abban a megyében, ahol a tanács szerint a legtöbben élnek. 

A tanács érvel is, hogy miért lenne jobb a több kilőtt medve: a mostani populáció túl nagy károkat okoz, vadkárok vannak, ezek után pedig csak ritkán fizetnek kártérítést a gazdáknak, károk keletkeznek a háziállatokban is, és sérülések is vannak medve-ember konfliktusokból. Idén eddig nyolc ember sérült meg így. (via Foter.ro, címlapképen a Budapesti Állatkert medvéje látható, őt nem fenyegeti a kilövés. MTI-s kép, Mohai Balázs készítette)