Csá ISIS, ennyi volt: Az MSZP a Btk. szigorítását kezdeményezi a terrorizmus ellen

A szocialisták a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetné - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Harangozó Tamás elmondta, hogy az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslatuk azt is lehetővé tenné, hogy azt a Magyarországon átutazó külföldit, aki nem az ország területén követett el terrorcselekményt, elítélhessék és börtönbe zárhassák.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke a törvénymódosítást azzal indokolta, hogy a Btk. általában az előkészületi, vagy már a megtörtént bűncselekményeket bünteti, de a terrorizmus pontosan az a terület, ahol az első lépésnél is ott kell lennie az államnak.

Harangozó Tamás a terrorizmus népszerűsítésével kapcsolatos új tényállásról azt mondta, jelenleg nincsenek semmilyen eszközzel felruházva a hatóságok a beavatkozáshoz. A tiltott toborzás ugyan szerepel a büntetőjogi kódexben, de az kizárólag a külföldi, nem szövetséges hadseregekben történő részvételt tiltja, nehezen vonatkoztatható az Iszlám Államra.

Hozzátette: a terrorista csoportban történő részvétel büntetése azért lenne fontos, mert a hatályos szabályozás csak azt bünteti, ha valakik egy konkrét cselekményre állnak össze.

Harangozó szerint a párizsi terrortámadások után Európának rá kellett döbbennie, mennyire felkészületlenül érték a támadások. A terrorizmus jelentette minden korábbi fenyegetésre azonnali választ kell adni - hangoztatta.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott: a tettek ideje jött el Európába, azonnali cselekvésre van szükség a biztonságos Európa érdekében.

Elmondta, ötpontos javaslatcsomagot dolgoztak ki, amelyben a Btk.-módosítás mellett javasolnak egy "sok milliárdos" átcsoportosítást a magyar terrorelhárítással foglalkozó szerveknek, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, a rendőrségnek.

(via MTI)