Nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki Mohamed Abrini ellen

2015 november 24., kedd 22:59
28

Belgium nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki kedden a november 13-i párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetőjének, a szintén szökésben levő Salah Abdeslamnak a társa, Mohamed Abrini ellen.

A 30 éves Abriniről videofelvétel készült 2 nappal a merényletek előtt a Párizs és Brüsszel közötti autópálya egyik benzinkútjánál, Ressonsnál. Az Abdeslammal együtt utazó fiatalember azt a Renault Cliót vezette, amit a merénylők később a párizsi támadásoknál használtak.

Abrini egy Párizs felé vezető autópályán lévő benzinkúton november 11-én (Fotó: Belga szövetségi rendőrség / AFP / HO)

A belga hatóságok a merényletekkel kapcsolatban eddig meggyanúsított személyek közül először kettőt neveztek meg. Mohammed Amri és Hamza Attou bevallotta: Brüsszelből Párizsba mentek, hogy onnan elhozzák Abdeslamot, órákkal azután, hogy Abdeslam fivére felrobbantotta magát az egyik gyilkos akcióban. De Amri és Attou azt állítja, semmit nem tudtak arról, hogy mit művelt Abdeslam Franciaországban.

A belga ügyészség szerint egy Ali O.-ként megnevezett, francia állampolgárságú, de a brüsszeli Molenbeek negyedben lakó 31 éves fiatalember volt az, aki felvette az autójába Abdeslamot, miután a férfit Amri és Attou Párizsból Brüsszelbe vitte a merényletek másnapján. Ali O.-t az elmúlt vasárnap vették őrizetbe és gyanúsították meg a merényletekkel kapcsolatban.

A negyedik olyan személy, akit a belgák meggyanúsítottak, a 39 éves marokkói Lazez A., akit a múlt héten vettek őrizetbe Brüsszelben. A rendőrök két lőfegyvert és vérnyomokat találtak a kocsijában.

Most kedden Belgium meggyanúsított egy ötödik személyt is, de az ő kilétét a hatóságok nem fedték fel, csak annyit árultak el róla, hogy hétfőn vették őrizetbe. Ugyanakkor őrizetbe vettek két másik személyt is, de őket kedden szabadlábra helyezték. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt