Nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki Mohamed Abrini ellen

Belgium nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki kedden a november 13-i párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetőjének, a szintén szökésben levő Salah Abdeslamnak a társa, Mohamed Abrini ellen.

A 30 éves Abriniről videofelvétel készült 2 nappal a merényletek előtt a Párizs és Brüsszel közötti autópálya egyik benzinkútjánál, Ressonsnál. Az Abdeslammal együtt utazó fiatalember azt a Renault Cliót vezette, amit a merénylők később a párizsi támadásoknál használtak.

Abrini egy Párizs felé vezető autópályán lévő benzinkúton november 11-én (Fotó: Belga szövetségi rendőrség / AFP / HO)

A belga hatóságok a merényletekkel kapcsolatban eddig meggyanúsított személyek közül először kettőt neveztek meg. Mohammed Amri és Hamza Attou bevallotta: Brüsszelből Párizsba mentek, hogy onnan elhozzák Abdeslamot, órákkal azután, hogy Abdeslam fivére felrobbantotta magát az egyik gyilkos akcióban. De Amri és Attou azt állítja, semmit nem tudtak arról, hogy mit művelt Abdeslam Franciaországban.

A belga ügyészség szerint egy Ali O.-ként megnevezett, francia állampolgárságú, de a brüsszeli Molenbeek negyedben lakó 31 éves fiatalember volt az, aki felvette az autójába Abdeslamot, miután a férfit Amri és Attou Párizsból Brüsszelbe vitte a merényletek másnapján. Ali O.-t az elmúlt vasárnap vették őrizetbe és gyanúsították meg a merényletekkel kapcsolatban.

A negyedik olyan személy, akit a belgák meggyanúsítottak, a 39 éves marokkói Lazez A., akit a múlt héten vettek őrizetbe Brüsszelben. A rendőrök két lőfegyvert és vérnyomokat találtak a kocsijában.

Most kedden Belgium meggyanúsított egy ötödik személyt is, de az ő kilétét a hatóságok nem fedték fel, csak annyit árultak el róla, hogy hétfőn vették őrizetbe. Ugyanakkor őrizetbe vettek két másik személyt is, de őket kedden szabadlábra helyezték. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.