5 évre ítélték a titkos svájci bankszámlák piszkos részleteit kiszivárogtató informatikust

bűnügy
2015 november 27., 17:47
comments 179

Hervé Falcianit távollétében sújtotta börtönbüntetéssel egy svájci bíróság ipari kémkedésért, miután kitálalt a HSBC svájci magánbank sötét dolgairól.

photo_camera Hervé Falciani (Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

Falciani a HSBC adatbázisán dolgozott, amikor letöltötte 130 ezer titkosszámla-tulajdonos számláinak részleteit. Az információt 2008 decemberében átadta a francia nyomozóknak, azt innen küldték tovább az európai kormányoknak.

A bank egykori informatikai dolgozójának lépése minden idők legnagyobb banki szivárogtatása volt, és kiderült belőle, hogy a HSBC svájci bankrészlege hogyan hunyt szemet afölött, hogy illegális üzelmekből (például fegyverkereskedelemből) szerzett pénzeket tárolnak náluk, és hogy segített a gazdag ügyfeleknek az adóelkerülésben.

Falciani nem jelent meg a tárgyaláson, minthogy Franciaországban kapott menedéket. Az igazságszolgáltatás paródiájának nevezte az ítéletet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.