Franciaországban megelőző jelleggel, a rendkívüli helyzetre hivatkozva helyeztek házi őrizetbe környezetvédelmi aktivistákat

A hatóságok a terrortámadások utáni gyülekezési tilalomra hivatkozva helyeztek házi őrizetbe legalább 24 klímaaktivistát, akik a jövő heti párizsi klímacsúcs alatt akartak tüntetni.

Az aktivisták egyik jogi tanácsadója szerint súlyosan átlépi a hatáskörét a rendőrség, ami a párizsi terrortámadások után vezettek be, és megsérti a demokráciát azzal, hogy megelőző jelleggel házi őrizetbe helyezi az aktivistákat. Ezzel pedig a klímacsúcs egyszerű bohózattá válhat – mondta.

Több aktivistát civil ruhás rendőrök követtek, de olyan is volt, akinél razziáztak, és dokumentumokat meg számítógépeket foglaltak le. Joel Domenjoud aktivista azt mondta, hogy pár órával azután, hogy a bíró elutasította a tüntetés betiltása miatti fellebbezését, távoltartási végzést kapott, amiben tévesen „egy szélsőbaloldali mozgalom fő vezetőjeként” hivatkoznak rá.

Az interneten az elmúlt napokban több ezer környezetvédő írta azt, hogy a klímacsúcs idejére tüntetést kell szervezni a rendkívüli állapot ellenére is. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.