Sima Facebook-megosztásért hallgattak ki és rabosítottak 17 embert Siófokon

facebook
2015 november 27., 17:00
comments 317

Kovács Péter Balázs, a DK Somogy megyei elnökségi tagja, Siófok egyik legismertebb polgára nem is sejthette, hogy micsoda lavina fogja nemsokára elragadni, amikor idén februárban az Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága nevű Facebook-csoportban meglátta ezt a bejegyzést, amit a saját fb-oldalán megosztott. A laza megosztás következménye azóta több rendőrségi kihallgatás, sőt, mivel az ügyészség is beszállt, Kovácsot már rabosították is. Nem egyedüliként, sőt, a magyar facebookozás történetéből hirtelen nem is emlékszem olyan súlyos ügyre, ahol 17 ember után nyomoznának, pusztán azért, mert nyomtak egy-egy share-t.

photo_camera

Az összesen több mint 40-szer megosztott bejegyzés – visszakereshető forrásokra hivatkozva – egy még 2014-ben lezajlott gyanús helyi ingatlanügyet szellőztet meg. A posztíró egy siófoki belvárosi ingatlan sorsát ismerteti, amit Balázs Árpád polgármestersége alatt meghökkentően olcsó, nem egészen 76 ezer forintos négyzetméteráron adtak el a szomszédos épület tulajdonosának. A bejegyzés több ponton megkérdőjelezi az eladás jogszerűségét. A lakás például nem szerepelt az ingatlannyilvántartásban, így a szerző szerint forgalomképtelen volt.

A későbbiekben fontos lesz, hogy a posztoló nem vádolta semmivel Balázs Árpádot, nem nevezte korruptnak, és nem vádolta bűncselekménnyel sem. Arra persze fölhívta a figyelmet, hogy hogy az egész ügylet igen gyanús, mondhatni büdös neki, és azt is kijelentette, hogy a megkötött szerződést érvénytelennek tartja.

A poszt közlése, majd a megosztások után Balázs Árpád feljelentést tett rágalmazás miatt. Az ügy azután kezdett bedurvulni, hogy az ügyészség közvádlóként beszállt, arra hivatkozva, hogy hivatalos személlyel szemben követték el rágalmazást. A gyanúsítottak közül 9-et ingyen védő Czeglédy Csaba, a jól ismert szombathelyi MSZP-s ügyvéd-politikus ennek jogosságát hevesen vitatja, rámutatva arra, hogy 2015 februárjában Balázs Árpád már majdnem egy éve nem volt polgármester.

2014 tavaszán ugyanis a bizarr – a Jobbikot és a DK-t is magába foglaló – helyi ad hoc koalíció által támogatott független jelölt, Lengyel Róbert brutális kampány után, nagy meglepetésre legyőzte a város fideszes erős emberét. A közgyűlés viszont fideszes többségű lett, miután a kormánypárt a nyolc egyéni kerületből hetet megnyert. A polgármester és a képviselőtestület viszonya meglehetősen feszült, különösen azóta, hogy Lengyel és az őt támogató erők elkezdték feltárni a korábbi fideszes városvezetés botrányait. A polgármester és a közgyűlési többség viszonya annyira pocsék, hogy az sok esetben bénítja magát a várost is, sokan már az új Esztergomként emlegették Siófokot. 

A helyi közélet tehát nagyon megosztott, a hangulat harcias. Részben ezzel is magyarázható az egész abszurd ügy, tehát hogy a revansvágytól fűtött Balázs tett büntető feljelentést pár sima megosztás miatt. Siófoki beszélgetőpartnereink szerint a magyar átlagnál eleve gazdagabb városban különösen magas az internetezők aránya, és független hagyományos sajtó híján a közéleti informálódás fő terepe itt a Facebook: „Őrült internetháború folyik tavaly óta. A szobakiadás és a turizmus miatt itt a házinéniknek is van netjük és saját weboldaluk. A lumpenprolikat és a nagyon öregeket nem számítva az aktív választók 70-80 százaléka fent lehet a Facebookon” – mondta egy helybéli.

photo_camera

Kovács Péter Balázs szerint nem véletlen, hogy éppen őt, a város emblematikus baloldali személyiségét, az első városi tévé egykori vezetőjét, a Fürdőegylet újjáalapítóját, volt kodolányis főiskolai tanárt hallgatták ki többször is és rögtön az elsők között. Tudomása szerint a legtöbbször vegzáltak között van a helyi DK egy másik ismert alakja, illetve Farkas Hédi, a siófoki MSZP-szervezet mindenese is.

„Ez egy koncepciós per” – fogalmazott Kovács.

Másképp fogalmazott, de Czeglédy is teljesen alaptalannak – ügyvédnyelven „nem tényállásszerűnek” – tartja a gyanúsítást. A közügyben írott eredeti fb-poszt nem gyalázkodó, nem nevezte korruptnak a volt polgármestert – mondta az ügyvéd, aki azzal lett országosan ismert, amikor lebuktatta a kokainozó szombathelyi fideszeseket. Kilenc mostani védence egyik része politikus vagy aktivista, de van köztük több tök civil internetező.

Kovács birtokunkban lévő, szeptember 21-i kihallgatási jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a rendőrök azt próbálták kiszedni belőle, ismeri-e a többi share-előt. A férfi néhány helyben ismert figuráról állította, hogy ismeri őket. Panaszt nem tett a gyanúsítás ellen, de leszögezte, hogy nem tudta, hogy a megosztással bűncselekményt követ el.

Horváth Gábor, a DK választókerületi elnöke elmondta, hogy bár ő személyesen még a posztot publikáló fb-csoport nevével sem ért egyet, mert nem szereti leárpizni a politikai ellenfeleit, annyira felháborodott az ügyészség és rendőrség akcióján, hogy most direkt megosztotta a posztot a saját falán.

Az ügyben kerestem Balázs Árpádot és a fonyódi ügyészséget, de a cikk publikálásáig nem válaszoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.