Minimum egy évet csúszik a világ legnagyobb és leggyanúsabb építkezése

külföld
2015 november 28., 15:14
comments 39

Egy rejtélyes kínai milliárdos vezetésével Nicaraguában valósulna meg az emberiség történetének egyik legnagyobb építkezése. Az országot ketté szelve, a Panama-csatornánál szélesebb és mélyebb hajóutat hoznának ott létre.

A projekt körül a kezdetektől rengeteg az aggasztó kérdés: nagyon komoly környezetvédelmi kockázatok mellett az sem világos, egyáltalán szükség van-e egy új kereskedelmi útvonalra, a kínai befektető mögött pedig mindenki eleve a kínai államot sejtette. A tervezett csatornáról részletesebben egy korábbi cikkünkben írtunk

Az ötvenmilliárd dollárosra becsült beruházás viszont most tovább csúszik. A kivitelezésért felelős Hong Kong Nicaragua Development (HKND) Group a héten jelentette be, hogy még legalább egy évnek el kell telnie, mielőtt érdemi munkába tudnának fogni. 

A rejtélyes Wang Jing (INTI OCON / AFP)

Ennek oka egyrészt, hogy újabb környezetvédelmi aggályok merültek fel, melyekre reagálniuk kell. A környezeti hatástanulmány elkészítésére felkért brit cég szerint ugyan a projektnek jelentős környezeti és társadalmi következményei lehetnek, de ezek csillapíthatóak. 

A HKND illetékesei szerint most ezeket fogják figyelembe venni, és ennek megfelelően módosítani is akár az eredeti tervet, hogy megfeleljenek a nemzetközi szabványoknak és kivívhassák a Világbank és egyéb nemzetközi intézmények támogatását. 

Szerintük ezért a komolyabb munkálatok csak 2016 végén indulhatnak majd meg. 

Van viszont egy másik probléma is, amiről kevésbé szólnak a jelentések. Állítólag a kínai tőzsde mélyrepülése jelentősen megtépázta a kínai telekom-mogul, Wang Ming vagyonát. Idáig a cég hivatalos kommunikációja végig az volt, hogy Wang a saját vagyonát pörgette bele ebbe a projektbe, még ha ezt nem is nagyon hitte el senki. 

A korábban a világ 200 leggazdagabb embere közé tartozó Wang ugyanakkor nagyon nagyot bukott a kínai tőzsde összeomlásával, vagyona harmada veszhetett el. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt