Összecsapások voltak a macedón határon

migráció
2015 november 28., 16:40
comments 356

A macedón rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta fel a napok óta a görög-macedón határon feltartóztatott migránsoknak a rendőrökre támadó csoportját. 

Közben a macedón katonaság pedig kerítést kezdett építeni, hogy végleg lezárja a határszakaszt. A kerítésépítéshez szükséges eszközök közül többet épp a magyar kormány ajánlott fel az országnak.

A feszültség fő forrása, hogy a balkáni ország, hasonlóan a balkáni útvonalon fekvő többi országhoz hasonlóan, elkezdte kiszűrni a gazdasági bevándorlóknak nevezett migránsokat, azaz azokat, akik nem háború sújtotta országból érkeztek, és őket nem engedik tovább. Azaz míg a szír, iraki és afgán menekültek továbbjuthatnak a határon, addig az iráni, pakisztáni, marokkói és egyéb helyekről érkező migránsok nem. 

Erre korábban válaszul több iráni férfi már összevarrta a saját ajkait. 

photo_camera (AFP / ROBERT ATANASOVSKI)

A szombati erőszakos összecsapás vélhetően azután tört ki, hogy egy feltehetően marokkói migráns áramütést és súlyos égési sérüléseket szenvedett, miután felmászott egy vasútkocsi tetejére. 

A baleset után hamar elszabadultak az indulatok, csoportba verődött férfiak dobálták a rendőrséget kövekkel. Erre válaszul szorította vissza a rendőrség a csoportot. 

A macedón kormány ugyanakkor továbbra sem tervezi teljesen lezárni a határait, a most épülő kerítéssel annyi a cél a kormány közleménye szerint, hogy az ellenőrző pontok felé tereljék az embereket. Ott pedig a háborús zónából érkező embereket ugyanúgy tovább fogják engedni, mint eddig. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt