Orbán: Nem kell migránsokat befogadnunk

2015 november 29., vasárnap 19:12
694

A magyar miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs után röviden annyit nyilatkozott az MTI-nek, hogy sikerült érvényesíteni a magyar kormány akaratát, és a vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az unió országai között kötelezően szétosztják a kontinensre érkezett migránsokat. 

Orbán Viktor, magyar kormányfő. 

Brüsszelben vasárnap Angela Merkel és Jean-Claude Juncker új terve, és az unió magországainak külön megállapodásának előkészítése volt a téma. Ennek értelmében Németország, Ausztria, Svédország, Finnország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Görögország és Franciaország vállalná 400 ezer menekült befogadását, és Törökország akár 3 milliárd eurós támogatásban is részesülhetne, amennyiben kész nagyobb erőfeszítéseket tenni a balkáni útvonalon zajló illegális bevándorlás megfékezéséért. (A "különutas" terv alapján részben onnét ered, hogy a Közép- és Kelet-Európai országok elutasítják az általános kvóták tervét.) A tervezetről itt írtunk részletesen. 

Az új merkeli elképzelést (is) komoly kétkedés övezi. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke már vasárnap délután úgy nyilatkozott, hogy Törökország támogatása nem lehet egyedüli megoldása a problémának, a közösségnek a schengeni övezet határait kell megvédeni.

A Guardian elemzése szerint az a megoldás azért sem látszik működőképesnek, mert a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezők többsége menedékkérelemre jogosult, és nem illegális bevándorló.

UPDATE 1

Az MTI későbbi, részletesebb jelentése szerint Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország 18 millió forinttal járul hozzá a Törökországot megsegítő 3 milliárd eurós (mintegy 950 milliárd forintos) pénzügyi kerethez. A kormányfő ezt "emberiességi szempontból" méltányosnak nevezte az országok nemzeti össztermékeinek arányaihoz képest. 

UPDATE 2 

Tévesen idéztük az MTI közleményét: Magyarország nem 18 millió forinttal, hanem 18 millió euróval járul majd hozzá a Törökországnak folyósítandó uniós támogatáshoz. 

(MTI / Guardian / EUObserver)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt