Snowden nem volt hiába: az NSA mától nem figyelheti meg millióik telefonhívásait

November 28-án éjfél után az NSA-nek nincs többé joga, hogy hírszerzői tevékenységéhez ömlesztve begyűjtse és tárolja amerikai és nem amerikai állmpolgárok millióinak telefonhívásait. 

Idáig az ún. Patriot Act adott erre lehetőséget az FBI-nak, amit a Bush-adminisztráció a 2001-es terrortámadások után fogadtatott el. A nyomozóhatóságok ezeket a metaadatokat rendszerszerűen megosztották az NSA-vel.

Az ún. Freedom Act-et június 2-án iktatták; a törvény pedig 180 napot adott a kormánynak arra, hogy megszüntesse a metaadatok gyűjtésének korábbi gyakorlatát. Mostantól egyedül az Egyesült Államok külföldi hírszerzési tevékenységét felügyelő bírósági szervek kötelezhetik arra a távközlési szolgáltatókat, hogy metaadatokat a végrehajtó hatalom rendelkezésére bocsássanak. 

A Freedom Act nem teljes siker (erről itt írtunk röviden), mert a Patriot Act által létrehozott egyes jogosultságokat nem érinti, de a most hatályba lépő júniusi törvény elfogadása így is Edward Snowden erőfeszítéseinek eredményét jelentik. 

(The Intercept)