A randiappok miatt növekszik a HIV-fertőzöttek száma

Felelősek az okostelefonos randiappok a nemi betegségek terjedésért, állapítja meg egy két évig készült ENSZ tanulmány. A jelentés szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségben nagyon megugrott a HIV-fertőzöttek száma a 10 és 19 éves fiatalok közt. A statisztikai adatok mellett fertőzöttekkel is interjúztak az ENSZ munkatársai, szinte az összes válaszadó beszámol arról, hogy alkalmi szexpartnereiket randi appok segítségével találják meg. 

Fotó: picture alliance /Robert Schlesinger

A járvány a régióban leggyorsabban a homoszexuális fiúk közt terjed. Wing-Sie Cheng az UNICEF kelet-ázsiai HIV és Aids tanácsadója a Guardiannek elmondta, hogy 

"ezek a fiatal fiúk a legveszélyeztetettebbek is." 

Meleg fiatal prostituáltak is arról számoltak be az UNICEF munkatársainak, hogy szinte kizárólag a Grindr társkeresőprogramot használják a kuncsaftjaik.

A serdülő korosztály HIV-fertőzött tagjai nagyobb százalékban halnak meg AIDS-ben, mint az idősebb betegek. Több országban az AIDS-teszt 18 év alatt csak szülői beleegyezéssel érhető el, a tinik a szégyen miatt ezt sokszor nem vállalják. 

Ázsiában és a csendes-óceáni régióban úgy nő a HIV-vel élők száma, jelenleg 220000-re teszik, hogy a világ többi részén csökkenő trendet mutat a fertőzés. Az UNICEF szerint a vizsgált térségben a valós betegek száma jóval magasabb lehet. (Guardian)