Korrupció a rendőrségen: vádat emeltek a rendőrségi adatokkal kereskedő főtiszt és társai ellen, összesen 13 vádlott van

2015 november 30., hétfő 9:41

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más hivatali bűncselekmények miatt vádat emelt a rendőrségi adatokkal kereskedő rendőr főtiszt és társai ellen – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Az ügy elsőrendű vádlottja, az egyik kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár 100 ezer forintért – cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért magáncélú felderítő tevékenységet is végzett megbízóinak. A teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket (például a megbízók volt házastársait vagy üzleti ellenfeleit) a lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett.

Egy másik esetben a főtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerőseinek rendszeres fizetés ellenében szakmai tanácsokat adott, egy esetben segédkezett nekik egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján egyébként 3 ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került.

Az ügynek összesen 13 vádlottja van, az elsőrendű vádlotton kívül további 4, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei. (MTI)