Korrupció a rendőrségen: vádat emeltek a rendőrségi adatokkal kereskedő főtiszt és társai ellen, összesen 13 vádlott van

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más hivatali bűncselekmények miatt vádat emelt a rendőrségi adatokkal kereskedő rendőr főtiszt és társai ellen – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Az ügy elsőrendű vádlottja, az egyik kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár 100 ezer forintért – cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért magáncélú felderítő tevékenységet is végzett megbízóinak. A teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket (például a megbízók volt házastársait vagy üzleti ellenfeleit) a lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett.

Egy másik esetben a főtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerőseinek rendszeres fizetés ellenében szakmai tanácsokat adott, egy esetben segédkezett nekik egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján egyébként 3 ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került.

Az ügynek összesen 13 vádlottja van, az elsőrendű vádlotton kívül további 4, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.