Már kedden elindulnak a japán hajók, hogy egy év után újra bálnákra vadásszanak

2015 november 30., hétfő 20:13
176

Japán halászati hivatala hétfőn bejelentette, hogy 

"véget vetnek a a Nemzetközi Bíróság döntése nyomán elrendelt bálnavadászati moratóriumnak, és már kedden elindulnak a hajóik a Déli-sark környéki tengerekre."

Az AFP tudósítása szerint pár hajó már hétfőn kifutott Mijagi kormányzóság partjairól, miután a japán kormány pénteken a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság elé állt azzal, hogy kétharmaddal csökkentenék, 333 példányra, a leölt csukabálnák számát a 

tudományos célúnak beállított programjukban. 

AFP PHOTO / THE INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH

A Bizottság szakértői már tavasszal elutasították a programot, a Tokió ezért próbálkozott újra múlt héten. Tavaly márciusban a hágai Nemzetközi Bíróságon Ausztrália perelte be Japánt, és nyert is. Az ítélet szerint Japánnak le kell állítani a vadászatot, mert az úgynevezett kutatási programja     

"semmilyen tudományost célt nem szolgál."

AFP PHOTO / INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH
A hágai döntés után a japán halászhajók kihagyták a 2014-2015-ös szezont. A hétfői döntést után Ausztrália bejelentette, hogy hajót küld a japán flotta megfigyelésére a térségbe. 

A nagybálnák levadászása kereskedelmi célból 1986 óta tilos, Japán ezért hivatkozik azóta a tudományos célra. Az eltelt idő alatt a japán vadászok közel 10 ezer bálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt