Oroszország nem kívánatosnak minősített két Soros-alapítványt

külföld
2015 november 30., 21:01
comments 364

Az orosz törvényhozás kezdeményezésére már július óta vizsgálják a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványt (OSA) és a Nyílt Társadalom Intézetének Támogatási Alapítványát (OSI). Hétfőn bejelentette az orosz főállamügyészség, hogy az OSA és az OSI 

"nem kívánatosak az országban."

Marina Gridnyeva, az ügyészség szóvivője közölte, hogy a két szervezet 

"veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjét és az állam biztonságát."

photo_camera

A Nyílt Társadalom Alapítvány közleményében cáfolja az orosz ügyészség állításait

"Huszonöt éve dolgozunk Oroszországban az ott élők jogainak védelmében," 

írják. A szervezet emlékeztet arra, hogy 1987 óta számos szervezetnek, tisztségviselőnek és magánszemélynek nyújtott támogatást. Az OSA jelenleg is 33 orosz egyetemnek segíti finanszírozni internetes központokat. Tudósoknak segített utazni, külföldi tanulmányokat folytatni. Soros György a döntésről azt mondta, hogy 

"biztosak vagyunk benne, hogy csak ideiglenes helyzetről van szó. Az orosz emberek törekvéseit egy jobb jövőért nem lehet elnyomni, az győzni fog"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.