A román ügyészség szerint bombát akart robbantani Székelyföldön a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik tagja

bűnügy
2015 december 01., 13:12
comments 444

Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek - jelentette be kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT). 

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe.

A DIICOT szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet - írja az MTI. 

A Hatvannégy Vármegye tegnap azt írta, hogy a kézdivásárhelyi elnökénél a román hatóságok valóban házkutatást tartottak, semmiféle gyanúsítást nem közöltek vele és a házkutatási parancson sem szerepelt semmiféle indok, ami miatt rátörhettek. 

Magyar zászlót és a mozgalomhoz köthető zászlót és pólókat, illetve a számítógépét foglalták le. Aztán Bukarestbe vitték az egyébként kettős, román-magyar állampolgárt.

A HVIM közlése szerint a hatóságok a helyi elnöknél lefoglaltak „egy airsoft köridőmérő szirénát, airsoft optikai segédeszközt, szilveszteri petárdát és születésnapi tortára helyezhető csillagszórót” is.

A román ügyészség közleménye szerint - amit a Népszabadság idéza házkutatások során robbanóeszközökre bukkantak. A HVIM tagja ellen a lőszerek és muníciók kezelésére vonatkozó törvény megsértése mellett az alkotmányos rend elleni kísérlettel indult vizsgálat. Az ügyészség megjegyzi, hogy a HVIM célja Nagy-Magyarország visszaállítása, a gyanúsított ennek érdekében próbálta „megakadályozni/megnehezíteni a román államhatalom gyakorlását az úgynevezett Székelyföldön".

A román hírszerző szolgálat szóvivője, Ovidiu Marincea a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a gyanúsítottat már hosszabb ideje figyelik, és még azelőtt őrizetbe vették, hogy a bombát elhelyezhette volna, tehát „egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben állampolgárok élete". Azt nem tudta megmondani, hogy milyen típusú robbanószerkezetet készített a szélsőséges fiatal. A tévécsatorna előzőleg azt közölte, hogy több tucat életet olthatott volna ki a kézdivásárhelyi merénylő, ha sikerül kiviteleznie a tervét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.