Az megvan, amikor a bőrgyógyász és a szemész próbál kezelni egy infarktust?

Egészségügy
2015 december 01., 04:54

Mivel volt rá uniós forrás, az országban sorra nyíltak a sürgősségi osztályok, a legtöbb kórházban azt azonban már nem igazán sikerült megoldani, hogy legyen annyi orvos, amivel működni is tudnak. A pályázati kiírásokban megkövetelt létszámbővítést a kórházak sokszor úgy is bevállalták, hogy már a pályázáskor sem volt elég emberük, most pedig kényszermegoldásokkal viszik az ellátást.

Gyakran nem tudnak jobbat, mint a szabadidejük terhére beállítják a még null kilométeres rezidenseket, hogy kezeljék a sürgősségi eseteket, amik között a nyílt töréstől a szívinfarktusig bármi bejöhet. 

Ez főleg a vidéki kórházakban okoz súlyos helyzeteket, ahol a magyar egészségügyben kialakult krónikus szakemberhiány miatt gyakran még megfelelő szakorvost sem tudnak melléjük állítani, hogy felügyelje, hogy mit csinálnak. 

A rezidensek azt mondják, hogy hiába van meg az általános orvosi alapképzésük, ez még messze nem jelenti azt, hogy megfelelő felügyelet nélkül bárkit megfelelően el tudnának látni. A tatabányai kórházban dolgozó fiatal szakorvos beszélt arról, hogy a sürgősségin az is előfordul, hogy egy bőrgyógyász és egy szemész próbálja kitalálni, hogy mit csináljanak a beérkező betegekkel. 

Ennek általában az az eredménye, hogy a szükségesnél is több vizsgálatot kérnek mindenből, hogy a minimálisra csökkentsék a tapasztalatlanságuk miatti kockázatokat. 

A sok felesleges CT, EKG és vérvétel rengetegbe kerül a kórházaknak, amivel nagyjából el is bukják azt a pénzt, amit azon próbáltak megspórolni, hogy alacsonyabb órabérrel dolgozó rezidenseket állítottak be. Ráadásul ezek a fölös körök nagyon lelassítják az ellátást, ami mondjuk egy infarktusnál nem a legszerencsésebb. 

A kialakult helyzet miatt a Magyar Rezidens Szövetség elkezdett beszámolókat gyűjteni a fiatal orvosoktól azokról az esetekről, amikor munka közben nem volt mellettük megfelelő szakmai felügyelet, akaratuk ellenére kellett a sürgősségin dolgozniuk, majd ezért még a szükséges pótlékokat sem kapták meg. Ha megvannak a bizonytalanságok a szabálytalanságokra, azokat elküldik az Alapvető Jogok Biztosához.

Ugyanakkor hivatalba lépése után a Rezidens szövetség új elnöke, Sipka Balázs is arról beszélt, hogy 

a kialakult emberhiány miatt ha mindig betartanák a jogszabályokat, akkor nem működne az ellátás. 

Az elmúlt tíz évben elképesztően sok orvos lépett meg külföldre, mára nagyjából 2-3 ezren hiányozhatnak a rendszerből, ami olyan körülményeket teremt, amelyek elől olyanok is elmenekülnek, akik egyébként nem akartak külföldre menni.

Mivel a magyar egészségügyben 35-50 éves orvosokból mára hatalmassá vált a hiány, a gondokat azzal sem lehetne egy csapásra megoldani, ha a hirtelen rengeteg pénzt öntenének az ágazatba. 

Ugyanakkor abban a döntésben, hogy egy fiatal orvos inkább lelép-e a külföldre ötször annyi pénzért dolgozni, nem egyedül a magasabb fizetés a döntő.

Gyakran előfordult, hogy az egyre nagyobb szakemberhiány ellenére a rezidensek nem találtak munkát a saját területeken, mert a kórházaknak nem volt pénze arra, hogy új állásokat hirdessenek meg. Így aki például idegsebészként vagy gyerekgyógyászként akart dolgozni, annak maradt a külföld, mert itthon nem volt szabad státus.

Azért, hogy legalább azokat a fiatal orvosokat itthon lehessen tartani, akik hajlandóak lennének a hazai körülmények között munkát vállalni, a kormány központosította a rezidensek foglalkoztatását, így akik júliustól kezdtek el dolgozni, azok már nem a kórházzal, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződtek le, a fizetésüket is központi forrásból kapják.

A lépés valamennyit javított a helyzeten, mert az intézmények az ENKK keretére tudtak felvenni új embereket. A gond inkább azzal volt, aránytalanul oszlott el a különböző kórházak között, így sok egészségügyi intézményben ez sem enyhített sokat a létszámhiányon. 



Az ország négy egyetemi régiója közül a fővárost és Északnyugat-Magyarországot magába foglalóban a Semmelweis Egyetem behúzta a helyek 25 százalékát, míg a többi 35 intézmény a megmaradó kvótákon osztozkodott, ezért túl sok új embert úgy sem tudtak felvenni, hogy azok bérköltségét az állam fizette. 

Akik így kerültek be a rendszerbe, most dolgozhatnak a hiányzó orvosok helyett is, van, hogy egy műszak csak 30 óra után ér véget. A rengeteg túlóra miatt pedig még több orvos lép le, ami különösen a kisebb vidéki kórházakban csak még súlyosabbá teszi a helyzetet. A rezidensek tartanak attól, hogy felügyelet nélkül súlyos hibát követnek el, de a betegek szempontjából sem megnyugtató, hogy hosszú várakozás után csak egy leharcolt és képzetlen orvos fogadja őket.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.