Ferenc pápa kiállt az óvszerhasználat mellett

2015 december 1., kedd 7:47
165

Az Afrikába látogató pápa hétfőn egy interjúban kijelentette, a gyógyítás a legfontosabb kötelesség, és szerinte az óvszerhasználat tiltásáról szóló vita az egyházon belül nagyon szőrszálhasogatás és nem a lényegre fókuszál.

A Vatikán 1968 óta egyértelműen tiltja az óveszerhasználatot, mióta VI. Pál pápa enciklikája eltiltotta a katolikusokat az abortusztól és a mesterséges fogamzásgátlás valamennyi válfajától.

Az utóbbi években azonban látszott némi elmozdulás, XVI Benedek pl. öt éve bizonyos esetekben "igazolhatónak" nevezte az óvszer használatát.

Az AIDS elleni világnap alkalmából az afrikai körútját befejező Ferenc pápa is hasonlóan nyilaktozott, amikor arról kérdezték a Közép-afrikai Köztársaságban, hogy az AIDS megelőzése érdekében az Egyház nem változtat-e az óvszerhasználatról kialakított álláspontján.

Ferenc pápa válaszában elmondta, ez a kérdés komoly kérdés elé állítja a katolikusokat, és bár tudja, miről szól a Tízparancsolat 5. és 6. parancsa, szerinte ez a kérdés egy sokkal nagyobb problémát érint, amit a Bibliából vett példázattal szemléletett, amikor „Megkérdezték Jézustól: 'Szabad-e szombaton gyógyítani?'” Jézus úgy felelt, a gyógyítás kötelesség.

A pápa úgy látja, ez egy szőrszálhasogató vita az egyházon belül, amit a "keresztény fundamentalisták, vaskalaposok" szítanak, és nagyon károsnak tartja. Azt, hogy kit tekint fundamentalistának nem részletezte egyébként.

Ferenc pápa és Nehedid Tidjani egy Bangui-i mecsetben (CITIZENSIDE/HERVE SEREFIO)

Ferenc pápa afrikai körútjának utolsó állomásaként ellátogatott egy mecsetbe is. Az afrikai országban jelenleg is polgárháborús a helyzet a keresztény és a muszlim milíciák állandosult fegyveres konfliktusai miatt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt