Leváltották a fővárosi Nagycirkusz igazgatóját

Tbg
KULTÚRA
2015 december 01., 06:25
comments 61

Richter Józsefnek távoznia kell a nagyvárosi főcirkusz, azaz a Fővárosi Nagycirkusz éléről, írja a Népszava.

A lap meglehetősen alapos cikkéből egészen sok minden kiderül a varietéről azoknak is, akiket nem mozgatnak meg a borostás bohócok és a levegőben röpködő artisták.

Például az, hogy a Richter József egykori artistát a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetőjének nemrégiben kinevezett Fekete Péter mondott fel, és bár fenntartott egy tanácsadói státuszt, azt a fizetés hiánya miatt Richter nem fogadta el.

Richtert egyébként Fekete elődje, Kriza Zsigmond vette fel, aki 3,5 évvel ezelőtt küldte el Richter elődjét. Most azonban nem akar új cirkuszigazgatót kinevezni.

Ebben az időszakban „nem egyszer volt túlzott magyarkodás a műsorokban, viszont kimondottan erősödött a propaganda, igencsak nőtt a nézőszám. (...) A Fővárosi Nagycirkusz nemzeti intézménnyé vált, rendszeresen megjelennek már ott a kormányon lévő elit prominensei, akik hosszú-hosszú ideig nem voltak ismertek a cirkuszrajongásukról. Így Kriza kinevezését többen tartották a más ágazatokban is zajló területfoglalás részének.”

- írja a lap.

A felmondás egy hónappal a 20. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál előtt történt.

A lap azt is megjegyzi, Richterrel szemben voltak olyan kifogások, hogy túl sok rokonát szerepeltette a műsorokban, a műsorszámokból pedig vándorcirkusza kölcsönzött számokat.

Fekete, aki színházrendező, elmozdulna a hagyományos cirkusztól és „rendületlenül bízik abban, hogy felépül egy majdan világhírre szert tevő cirkuszművészeti központ, melyben mind a klasszikus, mind az új cirkuszi törekvések helyet kapnak, ahogy a varieté meg a képzés, és múzeum, tudományos kutatás szintén.”

Fekete koncepciója az, hogy Richter helyére nem nevez ki új igazgatót, a két posztot összevonja, mivel a Magyar Cirkusz- és Varieté már nem foglalkozik a vándorcirkuszok üzemeltetésével.

A cirkuszosok ugyanakkor nem látják, az ígéretek ellenére, hol és mikor épülne fel egy ilyen központ. Szó volt arról, hogy a Liget projekt részeként valósulna meg a projekt, de konkrétumok továbbra sincsenek. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.