Keresztény Lengyelország: Nem lesz több államilag támogatott lombikbébi

külföld
2015 december 02., 11:06
comments 175

Az új lengyel kormány leállítja a vitatott lombikbébi-program állami finanszírozását Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter döntése nyomán, érvénytelenítve az előző kormány határozatát.

Radziwill, aki az októberi választásokon győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) két hete hivatalba lépett kormányának tagja, más prioritásokat jelölt meg, köztük a nyugdíjasok gyógyszerköltségei és az eddiginél szélesebb körű betegségmegelőzési programok állami finanszírozását.

A miniszter ezzel érvénytelenítette elődje, Marian Zembala döntését. Zembala a választások nyomán ellenzékbe került jobbközép liberális Polgári Platform (PO) egészségügyi minisztere volt, és már a választások után, távozó miniszterként további négy évvel meghosszabbította a vitatott lombikbébi-programot. A program finanszírozására a jövő évi költségvetésben 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forintot) különítettek el. Zembala egyebek mellett a többi uniós tagállam e témában alkalmazott gyakorlatával érvelt.

A PiS politikusai akkor "nagyon átgondolatlan lépésről" beszéltek, felháborítónak minősítve, hogy a posztjáról távozó Zembala ilyen fontos döntést hozott.

A méhen kívüli mesterséges megtermékenyítés körüli lengyelországi társadalmi vita nyáron élénkült meg amiatt, hogy az akkor még parlamenti többséget élvező PO júniusban jóváhagyta a meddőség gyógyítását szabályozó törvényt, amely megkönnyíti az in vitro módszer állami finanszírozását, lehetővé teszi a megtermékenyített petesejtek lefagyasztását, az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé teszi, és megengedi, hogy a petesejtet egy idegen, névtelen béranya méhébe beültessék.

A PiS többek között a lengyel legfelsőbb bíróság kritikus álláspontjára hivatkozik, amely szerint a jelenlegi szabályozás nem az orvostudomány legfrissebb eredményein alapul, hiányosan határozza meg a magzat fogalmát, és nem felel meg a lengyel alkotmánynak és családjogi előírásoknak sem. A PiS több politikusa, valamint Andrzej Duda államfő többször leszögezte: nem magát a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítést ellenzik, hanem mindenekelőtt azt, hogy a megtermékenyített petesejteket lefagyasztják.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.