A német titkosszolgálatok szerint is Szaúd-Arábia lehet a Közel-Kelet következő lőporos hordója

külföld
2015 december 03., 08:44
comments 130

Meglepő nyíltsággal tárja fel a szaúdi belpolitikából eredő komoly kockázatokat a német hírszerzés, az erről szóló BND-jelentés pedig bejárta a német sajtót.

Németország Szaúd-Arábia egyik legkomolyabb üzleti partnere, hadiipari exportjuk nagy részét a királyság vásárolja fel, az olajüzletről nem is beszélve,

A BND szerint a jelenlegi óvatos diplomáciát aktívabb, beavatkozáspártibb külpolitika válthatja fel, amely tovább destabilizálhatja a térséget.

photo_camera AFP / FAYEZ NURELDINE FRISSÍTÉS

A német hírszerzés szerint ennek legfőbb oka a trónutódlás körül kialakuló egyre komolyabb belpolitikai feszültség, illetve, hogy a trón második várományosa, a király fia, Muhammad bin Szalman koronaherceg túlhatalomhoz jut a szerteágazó dinasztiák eddig kiegyensúlyozott rendszerében.

A szaúdi belpolitika viszályairól és a robbanásközeli helyzetről, illetve az egyébként szélsőséges berendezkedésű állam Nyugattal való különös kapcsolatáról itt írtunk bővebben. (Telegprah)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.