A német titkosszolgálatok szerint is Szaúd-Arábia lehet a Közel-Kelet következő lőporos hordója

2015 december 3., csütörtök 8:44
130

Meglepő nyíltsággal tárja fel a szaúdi belpolitikából eredő komoly kockázatokat a német hírszerzés, az erről szóló BND-jelentés pedig bejárta a német sajtót.

Németország Szaúd-Arábia egyik legkomolyabb üzleti partnere, hadiipari exportjuk nagy részét a királyság vásárolja fel, az olajüzletről nem is beszélve,

A BND szerint a jelenlegi óvatos diplomáciát aktívabb, beavatkozáspártibb külpolitika válthatja fel, amely tovább destabilizálhatja a térséget.

AFP / FAYEZ NURELDINE FRISSÍTÉS

A német hírszerzés szerint ennek legfőbb oka a trónutódlás körül kialakuló egyre komolyabb belpolitikai feszültség, illetve, hogy a trón második várományosa, a király fia, Muhammad bin Szalman koronaherceg túlhatalomhoz jut a szerteágazó dinasztiák eddig kiegyensúlyozott rendszerében.

A szaúdi belpolitika viszályairól és a robbanásközeli helyzetről, illetve az egyébként szélsőséges berendezkedésű állam Nyugattal való különös kapcsolatáról itt írtunk bővebben. (Telegprah)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt