A rendőrség két gyanúsítottat lelőtt, egyet elfogott a San Bernardino-i lövöldözés után

külföld
2015 december 03., 06:17


  • Szerdán lövöldözés tört ki egy szociális intézményben
  • Két fegyveres 14 embert megölt
  • A rendőrség közölte, egyelőre Syed Rizwan Farookot és Tashfeen Malikot gyanúsítják
  • Őket órákkal később fogták el, egy terepjáróban próbáltak menekülni, lelőtték őket.
  • Az FBI még nem tisztázta, hogy terrorcselekényről vagy gyűlőletbűncselekményről van-e szó

A kalifornaiai kétszezezres San Bernardino városának egyik szociális intmézményében délelőtt 11-kor lövöldözés tört ki, beszámolók szerint három fegyveres megölt 24 embert, megsebesített 17-et.

A támadók elmenekültek, a várost megszállták a rendőrök, majd órákkal később, amikor egy házat kutattak át, egy fekete terepjáró hajtott ki a garázsból és próbált elmenekülni.

A rendőrök egy golyó lyuggatta terepjárót próbáltak meg megállásra kényszeríteni, amikor lövések dördültek el. Az összecsapásban egy férfi és egy nő, aki az autóban ült, életét veszette. 

A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított. Az összecsapásban egy rendőr is megsebesült.

Több, a rendőrségre hivatkozó forrás szerint az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú Syed Raheel Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. 

Az NBC úgy tudja, hogy a támadásban részt vett Farook fivére is. A nő kilétét, valamint azt, hogy milyen kapcsolatban állt a két férfival, egyelőre nem közölték.

A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók - szemtanúk és rendőrségi feltételezés szerint hárman - a nap folyamán korábban a dél-kaliforniai San Bernadinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, ahol legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek.

Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert - köztük 20 gyereket - mészárolt le. 

A shootingtracker.com című, közösségi szerkesztésű oldal összesítése szerint idén eddig több mint 350 olyan lövöldözés történt az országban, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették.

Rendőrségi források szerint a konferenciateremben, ahol a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai tartottak bankettet, a lövöldözést megelőzően konfliktus alakult ki, amelynek következtében egy ember felindultan távozott. 

Szerda esti sajtótájékoztatóján Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ez az ember tért-e vissza később felfegyverkezve. (MTI/BBC)

Címlapkép: PATRICK T. FALLON / AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.