Bevándorlás épp nincs, de tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet továbbra is van Magyarországon

POLITIKA
2015 december 03., 11:22
comments 123

Szeptember 15. óta, miután a kormány kihirdette, hat megyében tömeges bevándorlás miatt válsághelyzet van érvényben Magyarországon. Ez azokban a hetekben, amikor naponta akár 3-4 ezer menekült és bevándorló érkezett Magyarországra, indokolt is volt, de azóta a tömegek a határzár miatt elkerülik az országot. Bakondi György katasztrófavédelmi biztos október végén már arról beszélt, hogy a napi 25-30 illegális határátlépő "békeidőszakot" jelez. 

Az origo.hu készített hosszú írást arról, hogy ennek ellenére továbbra is válsághelyzet van Bács-Kiskun, Csongrád, Baranya, Vas, Zala és Somogy megyékben.  

Menekültek a rendőrük sorfala előtt. Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
photo_camera Menekültek a rendőrök sorfala előtt a Keletiben. Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

Pedig nem kéne legyen, az ilyen válsághelyzetnek pontosan körülírt feltételei vannak.

Ilyen feltételnek minősülhet, ha például havi szinten a napi menedékkérők száma meghaladja az 500 főt - ehhez képest hétfőn hét, szerdán négy illegális határátlépőt fogtak el a magyar hatóságok. Akkor lehet még válsághelyzetet hirdetni, ha a tranzitzónában tartózkodók száma havi átlagban meghaladja a napi ezer főt, vagy két egymást követő héten átlagában a napi ezerötszázat. A Helsinki Bizottság szerint ma már egy héten sincsen több pár tucat menedékkérőnél az országban, a tranzitzónák pedig gyakorlatilag üresek. 

Ezen túl is fenn lehet tartani a válsághelyzetet, de ahhoz papíron az kell, hogy valamely település közbiztonsága közvetlen veszélyben legyen erőszakos cselekmények miatt. Csakhogy a röszkei-horgosi események, tehát szeptember közepe óta semmiféle erőszakos cselekmény ebben az összefüggésben nem volt Magyarországon. 

Az origo.hu kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda - a kormány erőfeszítéseinek méltatásán túl - azt válaszolta, hogy "a védelmet fenn kell tartani, mert határainktól délre naponta tízezrek áramlanak az EU országaiba", és amíg ez így lesz, marad a válsághelyzet is. A portál cikke megállapÍtja, hogy tízezrekről nincs már szó: az elmúlt napokban 2-3 ezer ember érkezett Macedónián keresztül Szerbiába. Igaz, hogy Presevóban vasárnap már 4 ezer embert regisztráltak, de ez az októberi átlag 7-8 ezerhez képest már mérsékeltnek számít.

A válsághelyzet elvileg a menekültekkel és bevándorlókkal szemben alkalmazható hatósági jogköröket szélesíti ki, elsősorban a rendőrségre és a honvédségre vonatkozik, de érinti ezen szervek beszerzéseire vonatkozó előírásait is. 

(origo.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.