Egészen vicces törzsközönsége van a friss pékárutól át a tejen-sajton és fűszereken keresztül a sonkákig és japán steakekig mindenféle gourmet csemegét áruló budapesti Culinaris láncnak. A tipikus culinarisos lelkesen szokta kifejteni azt az elméletet, hogy a cég nem csinál mást, mint felvásárolja a legközelebbi olasz és osztrák szupermarketek árukészletét, majd háromszor annyiért eladja nekünk itthon. Hogy utána megint a Culinarisba menjen vásárolni.
Ha a közkeletű kommetelőbölcsességből bármi igaz lenne, az elmúlt tíz évben egy rakás konkurens másolta volna le a módszert és adná csak dupla annyiért a szupermerketkaját. De nem alakult egy ilyen sem, a Culinarisnak viszont olyan jól megy, hogy szombaton a minőségi csemegboltok egyik őshazájában, Angliában nyitnak üzletet.
Jellemző, hogy amikor felhívtam a nyitást a helyszínen előkészítő Bogáthy Zoltán cégalapítót, ő is azzal kezdte a beszélgetést, hogy van egy közfelfogás, miszerint "mi kommersz termékeket adunk drágán", de ez pusztán abból eredhet, hogy a vevőik nem kis része Budapesten élő külföldi, akik a különlegességek mellett igénylik a klasszikus kedvenceiket is. "Mondhatnám, hogy nem tartok dinnyés Oreót, de mi a vevőkért vagyunk" - fogalmazott.
Na, az új cambridge-i boltban végre magukat adhatják teljesen, a kommersz cikkeket a vevők itt úgyis megtalálják bármelyik szupermarketben, ráadásul olcsóbban, így az új Culinarisban 1200 olyan tételt fognak kínálni, amiről úgy érzik, hogy igazán jellemzőek rájuk. Vagyis személyesen felkutatott kistermelők különleges áruit szerte Európából, Nagy-Britanniából meg a világból úgy általában.
De ez nem olyan, mint gejzírt exportálni Izlandra?
A brit piacot hosszú ideje személyesen ismerő Bogáthy szerint nem. "Itt sincs minden" - fogalmazott, majd részletesebben is kifejtette, hogy még a Magyarországról nézve gourmet paradicsomnak képzelt Nagy-Britanniában is csak pár bolt kínál a friss pékárun és tejtermékeken, sonkákon és húsféléken át, a fűszereken és csokoládékon keresztül a különleges japán élelmiszerekig mindenféle csemegét egy helyen.
Ő pedig olyan brit termékeket is felkutatott, amik helyben sem igazán ismertek: a bolttól egyórányi autózásra "csodás biotojást", másfél órányira meg csodás kézműves sonkát talált. Az ementáliuk persze az Emme folyó völgyében megtalált kistermelőtől származik és így tovább.
Angliában azért nem mernek egyből túl nagyot gurítani: az oxfordi sarki kisboltjuk nagyobb lesz ugyan, mint a hazai lánc legkisebb, Hunyadi téri szeme, de jóval kisebb, mint a Perc vagy a Balassi utcai egységük. 1200-féle dolgot fognak árulni benne, és így néz ki a helye a Google Mapsen:
Ez pedig egy friss fotó róla, amit Bogáthytól kaptam, azzal a megjegyzéssel, hogy pénteken felkerül rá a felirat is:
Ez meg a Sarki Fűszeres nevű helyi együttes slágere:
A boltban nem fogják tartani a magyar emigránsok fétiseit, az Univer mustárt és majonézt, de Bogáthy poénból azért beszerzett a nyitásra egy adag Túró Rudit. Ha jól értem, ez valami belsős gourmet poén lehet, a legfundamentalistább kajasznobok ugyanis előszeretettel gyalázzák és tejipari hulladékozzák a Túró Rudit.
Minőségi magyar termékek viszont lesznek. A tulaj kapásból a Rózsavölgyi csokoládékat és a szegedi Hódi malom paprikáit említette név szerint, de tartanak majd hazai mézet és házi kolbászt is.
"Miért pont Cambridge-ben?" - kérdeztem Bogáthytól. Adódott a lehetőség, "szembejött ez a saroküzlet" - fogalmazott a kereskedő, pedig a hangja nem is tűnt betépettnek.
Aztán azt is bevallotta, hogy bár sokat jár oda és a brit piacot jól ismeri, most fogalma sincs, hogy mi lesz a nyitás után. "Fogalmam sincs, minek lesz helye és minek nem" - magyarázta. Ezt majd a vevőik döntik el.
A boltnyitás szombaton lesz, de Bogáthy cége valójában már 2012 óta jelen van a brit piacon a helyi leányvállalatával, ami eddig csak nagykereskedéssel foglalkozott.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.