Hungarikummá avatták a kürtőskalácsot

étel
2015 december 03., 11:58
comments 156

Ellenszavazat nélkül hungarikummá nyilvánította a kürtőskalácsot a Hungarikum Bizottság - erről a testületet felügyelő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter számolt be csütörtökön.  Fazekas, érzékeltetve a döntés súlyát, jelezte azt is, hogy 

"a Hungarium Bizottság minden segítséget megad a kürtőskalács jogi védelméhez". 

photo_camera Forrás: wikipedia.

A miniszter ezek után arról beszélt, hogy ez a különleges édesség 

a magyar identitás egyik kifejezőjének

 számít Erdélyben, de valójában attól különleges igazán, hogy egyszerre része az erdélyi, székely és magyar hagyományoknak.

Az Index cikke azt írja, hogy noha magától értetődően hagyományos magyar ételről van szó, nem volt könnyű útja a kürtőskalácsnak, mire elfoglalhatta méltó helyét a hungarikumnak számító ételek között. Hiába adta be több alkalommal a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, illetve a Nemzetközii Kürtöskalács Szaktestület a pályázatot, vagy egy másik szövetség fúrta meg a tervet, vagy a minisztérium nem fogadta be a pályázati anyagot. 

Nem vitte előre az ügyet, hogy a kürtőskalács - vagy korábbi, népiesebb nevén a dorongfánk vagy botfánk - eredetileg német édesség, amit Európa-szerte több országban régóta készítenek. Az nem derül ki a cikkből, hogy végül pontosan mely szövetség receptjét fogadta be a bizottság, de a lényeg, hogy nemzeti sikert ünnepelhetünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.