Kiszagolta a piac, hogy Draghiék csak félszívvel lazítanak

gazdaság
2015 december 03., 14:10
comments 5

Nem növelte, csak szélesítette mennyiségi lazítási (QE) programját az Európai Központi Bank, derült ki Mario Draghi sajtótájékoztatóján. (Akit most nem öntöttek le konfettivel.)

Marad a havi 60 milliárd eurós keretösszeg, de egyrészt a hozamokat újra befektetik, másrészt kiterjesztik a vásárolt eszközök körét a regionális és önkormányzati kötvényekre is. Harmadrészt pedig legalább 2017 márciusáig menni fog a program.

Korábban azt jelentették be, hogy csökken az európai betéti kamat. Ezekkel a lépésekkel olyan körülményeket szeretne létrehozni az EKB, amiben a bankok és a befektetők az alacsony hozamok miatt a tőkéjük minél nagyobb részét kockáztatják, lehetőleg reálgazdasági beruházásokban. És annak a mellékhatásnak is örülhetnek az EKB-nél, ha gyengül az euró, ami erősíti az európai export versenyképességét.

Mindenesetre hiába lazított az EKB a betéti kamat csökkentésével és a QE szélesítésével, a piacon úgy ítélték meg a manővert, hogy az az eurót erősíti, azaz ennél vadabb lépéseket vártak az EKB-től. Az euró ugyanis nagyot erősödött a dollárral szemben: 1,0542-ről 1,0851-ig ment az euró/dollár.

És a forint? Az euróval szemben gyengült (reggel 309 -> most 312), a dollárral szemben erősödött (reggel 293 -> most 288).

(EKB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.