Sztahanov besírna: napi termelési rekord született a bükkábrányi lignitbányában

Az MTI híréhez hozzá sem nyúltam:

„Új, 21 264 tonnás napi termelési rekord született csütörtökön a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában – tájékoztatta a társaság pénteken az MTI-t.

Közleményükben idézték a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányaigazgatójának a helyszínen, pénteken tartott Szent Borbála napi ünnepi köszöntőjét. Mata Tibor kijelentette: az erőmű teljesíti idei termelési és értékesítési célját: villamosenergia-termelése meghaladja a 6000 gigawattórát, a visontai és a bükkábrányi bányák együttes lignittermelése pedig eléri a 9 millió tonnát.

Mata Tibor az esztendőre visszatekintve kijelentette: a Mátrai Erőmű Zrt. a magyar villamosenergia-rendszer megbízható alapegysége. »Legfőbb törekvésünk, hogy hosszú távon is gazdaságosan és versenyképes áron állítsunk elő hazai lignitbázisú villamos energiát« – mondta.

A Mátrai Erőmű Zrt. 74 százalékban a német RWE Power AG., illetve az EnBW csoport tulajdonában van, 26 százalékát pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. birtokolja.

A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő.

A mintegy 2100 embert alkalmazó társaság nettó árbevétele 101,5 milliárd forint, adózott eredménye pedig 8,9 milliárd forint volt 2014-ben, míg 2013-ban 95,6 milliárd forint nettó árbevételt, és 10,5 milliárd forint nyereséget könyveltek el.”

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.