Az új kanadai kormány tényleg nagyon szeretné legalizálni a marihuánát

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök, a 2015-ös választáson győztes Liberális Párt vezetője már a kampánya során megígérte, hogy ha megválasztják, eléri, hogy Kanada legyen a világ 7 legjelentősebb gazdasági hatalmát tömörítő G7 csoport első olyan tagja, ahol teljesen legalizálják a marihuána-fogyasztást.

Úgy tűnik, Trudeau eltökélt az ígéretének megvalósításában: december 4-i beszédében ismertette a kanadai parlament jogalkotási menetrendjét, és ebben már szerepelt a legalizációs szabályok elfogadása is.

Egy novemberi felmérés szerint a kanadaiak 59 százaléka támogatja a legalizációt, ami Trudeau szerint nagy terhet vesz majd le a kanadai igazságszolgáltatásról, súlyos csapás lesz az illegális drogtermesztőkre és kereskedőkre nézve, és biztosítja majd, hogy ne kerülhessen marihuána a gyerekekhez.

Szakértők szerint a liberálisoknak van annyira biztos a többségük a kanadai parlament alsóházában, hogy keresztül tudják vinni a kormány javaslatait.

A Trudeau-kormány azoktól az amerikai államoktól venne át szabályozási példákat, amikben már legális a marihuána, ezért kanadai szakértők már tanulmányozzák is a coloradói és a washingtoni szabályokat. (Quartz)