Jön a fájdalommentes élet

A University College London egy új tanulmány szerint megtalálta a fájdalommentes élethez vezető utat.

Génmódosított egerekkel kísérleteztek, így találtak meg egy nátriumcsatornát, a Nav1.7-et, ami azért felelős, hogy továbbítsa az idegsejtmembránokon a szenvedés érzetét. 2006-ban bebizonyították, hogy a csatorna az embereknél is így van, és azok, akik nem működő Nav1.7-tel születtek, nem éreznek fájdalmat.

A UCL kutatói arra jutottak, hogy a Nav 1.7 nélküli egerek és emberek szervezete a normálisnál több természetes fájdalomcsillapítót termel. A kutatók ezért naloxont, egy opioidblokkolót adtak az ilyen egereknek, amik erre fájdalmat éreztek. Majd elvégezték a kísérletet egy 39 éves nőn is, aki azzal a ritka mutációval született, hogy sosem érzett fájdalmat, és nagy örömére életében először fájt.

Persze helyi érzéstelenítők vannak, de akik ilyen ritka mutációval születnek, azok a sima érintést normálisan érzik, csak a fájdalmat nem. A fájdalomcsillapítókhoz (mint a morfium) az ember szervezete hozzászokik, azért egy idő után nem működnek, ráadásul függővé tesznek. De ha a Nav1.7 blokkolójával együtt használják, akkor nagyon kevés kell belőle.

Zuhanás? Bagatell!

A kutatók 2017-től kezdik el tesztelni a felfedezést a gyakorlatban.

Persze a fájdalom nem véletlenül alakult ki, nehezen hanyagolható figyelmeztető jelzés a bajban, szóval ha egyszer eljön a fájdalommentes világ, azért egyszer sokan nagy árat fizethetnek. (via Business Standard)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.