Több száz török katona érkezett engedély nélkül Irak északi részére

külföld
2015 december 05., 20:48
comments 95

Az utóbbi pár napban több száz török katona érkezett az Irak északi részén lévő Moszul város térségébe. Moszult 2014 nyarán foglalta el az ISIS, és az iraki biztonsági erőknek azóta nem is sikerült visszafoglalniuk a várost. Igaz, nem is indítottak támadást, mert az ország más részein harcoltak épp a terrorszervezet harcosaival.

Az iraki külügyminisztérium szombaton bekérette Törökország iraki nagykövetét, és követelték, hogy Törökország vonja katonáit a térségből. Az iraki kormány szerint ugyanis a török csapaton engedély és az iraki kormánnyal való egyeztetés nélkül érkeztek az országba.

A bagdadi kormány ezért kijelentette, hogy Irak

ellenséges cselekedetnek tekinti a török lépést.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint azonban a katonák érkezésében semmi különös nincs, a most Irakba küldött csapatok egyszerűen csak a rotáció részei, ők váltják le a Moszul mellett lévő török katonai kiképzőtábor személyzetét.

A tábort pedig már majdnem egy éve, és a török miniszterelnök szerint az iraki hatóságokkal egyetértésben állította fel a török hadsereg.

A török tábor 30 kilométerre Moszultól, észak-keleti irányba, és felállítását még Moszul iraki kormányzója kérte és a bagdadi védelmi minisztérium engedélyezte. Ahmet Davutoglu elmondása szerint a táborban az ISIS elleni harcra képeznek ki helyi szunnitákat a török hadsereg katonái, és eddig már több mint 2000 ember kapott ott kiképzést.

Ebben a táborban kapott kiképzést a főleg moszuli szunnitákból álló Hashid Watani, azaz Nemzeti Felkelés nevű egység, ami az ISIS ellen harcol.

A Moszultól északra eső területeket ellenőrző iraki kurdok szerint viszont a táborba nem váltás érkezett, hanem még több kiképző, akiket török védelmi egységek kísértek.

A kurdok szempontjából ez az utánpótlás aggodalomra ad okot, ugyanis az elmúlt hónapokban a török légierő Észak-Irakban nem csinált mást, mint az ISIS ellen harcoló kurdokat bombázta. A törökök azért teszik ezt, mert Törökországban is élnek elszakadni vágyó kurdok, és a törökországi kurdok szeparatista törekvéseit komolyan támogatja a térség legerősebb kurd közössége, az iraki.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai források szerint, ha az irakiak nem is, de az USA tisztában volt azzal, hogy Törökország csapatokat küld Moszul térségébe, de Washingtonban hozzátették azt is, hogy ez az akció nem része az ISIS ellen harcoló, USA-vezette nemzetközi koalíció hadműveleteinek. (via al-Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.