Irak felszólította Törökországot, hogy azonnal vigyék el a katonáikat az országból

Az iraki külügyminisztérium berendelte a török nagykövetet, és felszólította, hogy azonnal vonják vissza az észak-iraki Moszul közelébe vezényelt egységeiket.

Az iraki külügy szerint a török csapatok mindenféle előzetes egyeztetés nélkül léptek be Irak területére, amit a bagdadi kormány ellenséges akciónak tekint.

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu szerint azonban szó sincs arról, hogy török erők vonultak volna föl, hanem csupán friss erők érkeztek abba a Moszul-közeli kiképzőtáborba, amelyet közel egy éve működtetnek az iraki hatóságokkal együttműködve, hogy helyi önkénteseket képezzenek ki a terroristák elleni harcra.

Davutoğlu az NTV hírcsatornának elmondta, hogy a tábort a moszuli kormányzóság kérésére állították fel a várostól 30 kilométerre. A török miniszterelnök szerint az iraki védelmi minisztérium felügyelete mellett eddig több mint kétezer embert képeztek ki, hogy felszabadítsák a várost az Iszlám Állam uralma alól.

Az egyik Moszul mellett állomásozó kurd katonatiszt is megerősítette, hogy az újabb török kiképzők csütörtökön már a török védelmi erőkkel kiegészítve érkeztek meg a táborba

Moszult 2014 júniusa tartja megszállva az ISIS, miután a teljesen motiválatlan és korrupt iraki kormányerők harc nélkül feladták a város, nagy mennyiségű korszerű, amerikai haditechnikát adva a teroristák kezére. A város visszafoglalását azóta halogatja az iraki hadsereg, mert az ország többi részén folytatott harcok éppen eléggé lekötik az erőit. Az iraki vezetés már többször követelte a nemzetközi közösségtől, hogy biztosítsanak nekik több fegyvert a terroristák elleni harchoz, a közvetlen beavatkozást azonban elutasítják, mint ahogy a kurd pesmergák és az Iránból támogatott síita milíciák segítségét is igyerkeznek elkerülni.

Korábban Fuád Maszúm iraki elnök is úgy nyilatkozott a török csapatmozgásokról, hogy azzal a Törökország megsérti a nemzetközi jogot, és Haider al-Abadi miniszterelnökkel arra szólították fel a törököket, hogy vonják vissza az egységeiket az országból.

Az észak-iraki török csapatmozgásokról az Egyesült Államok is tudott, de ez Washington szerint nem része az általuk vezetett koalíció hadműveleteinek. (Guardian)