Irak felszólította Törökországot, hogy azonnal vigyék el a katonáikat az országból

külföld
2015 december 06., 13:31
comments 59

Az iraki külügyminisztérium berendelte a török nagykövetet, és felszólította, hogy azonnal vonják vissza az észak-iraki Moszul közelébe vezényelt egységeiket.

Az iraki külügy szerint a török csapatok mindenféle előzetes egyeztetés nélkül léptek be Irak területére, amit a bagdadi kormány ellenséges akciónak tekint.

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu szerint azonban szó sincs arról, hogy török erők vonultak volna föl, hanem csupán friss erők érkeztek abba a Moszul-közeli kiképzőtáborba, amelyet közel egy éve működtetnek az iraki hatóságokkal együttműködve, hogy helyi önkénteseket képezzenek ki a terroristák elleni harcra.

Davutoğlu az NTV hírcsatornának elmondta, hogy a tábort a moszuli kormányzóság kérésére állították fel a várostól 30 kilométerre. A török miniszterelnök szerint az iraki védelmi minisztérium felügyelete mellett eddig több mint kétezer embert képeztek ki, hogy felszabadítsák a várost az Iszlám Állam uralma alól.

Az egyik Moszul mellett állomásozó kurd katonatiszt is megerősítette, hogy az újabb török kiképzők csütörtökön már a török védelmi erőkkel kiegészítve érkeztek meg a táborba

Moszult 2014 júniusa tartja megszállva az ISIS, miután a teljesen motiválatlan és korrupt iraki kormányerők harc nélkül feladták a város, nagy mennyiségű korszerű, amerikai haditechnikát adva a teroristák kezére. A város visszafoglalását azóta halogatja az iraki hadsereg, mert az ország többi részén folytatott harcok éppen eléggé lekötik az erőit. Az iraki vezetés már többször követelte a nemzetközi közösségtől, hogy biztosítsanak nekik több fegyvert a terroristák elleni harchoz, a közvetlen beavatkozást azonban elutasítják, mint ahogy a kurd pesmergák és az Iránból támogatott síita milíciák segítségét is igyerkeznek elkerülni.

Korábban Fuád Maszúm iraki elnök is úgy nyilatkozott a török csapatmozgásokról, hogy azzal a Törökország megsérti a nemzetközi jogot, és Haider al-Abadi miniszterelnökkel arra szólították fel a törököket, hogy vonják vissza az egységeiket az országból.

Az észak-iraki török csapatmozgásokról az Egyesült Államok is tudott, de ez Washington szerint nem része az általuk vezetett koalíció hadműveleteinek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.