Líbiában az egymással szemben álló parlamentek közösen próbálnak véget vetni a káosznak

külföld
2015 december 06., 21:35
comments 37

Tuniszban megegyezett egymással a két rivalizáló líbiai parlament, hogy közösen próbálnak megoldást találni az országot évek óta megbénító politikai káoszra.

A megállapodás célja, hogy közös kormányt hoznak létre és két éven belül választásokat tartanak. Ez még jóvá kell hagynia a nemzetközileg elismert, Kelet-Líbiában működő parlamentnek és a tripoli székhelyű Általános Nemzeti Kongresszusnak (GNC) is.

A mostani megállapodás független az ENSZ rendezési törekvéseitől, de a szervezet líbiai különmegbízottja, Martin Kobler szerint ez egy nagyon jó alap a továbblépésre. Az ENSZ a jövő héten tárgyal a rendezésről a szemben álló felekkel Rómában.

Líbiában káosz uralkodik, mióta 2011-ben megdöntötték Muammar al-Kaddáfi uralmát. Azóta különböző fegyveres csoportok uralják az ország egyes részeit. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.