Megkezdődött a franciaországi regionális választás

külföld
2015 december 06., 07:49
comments 76

Megkezdődött a francia regionális választás első fordulója, 13 francia régióban választanak tanácsot. A választás két fordulós, az első fordulóban a pártlistáknak abszolút többséget kell szerezniük a győzelemhez, a második fordulóban - amibe a legalább tíz százalékot szerző listák jutnak tovább - már elég a szavazatok relatív többsége is.

Az idei választás az utolsó országos szavazás a 2017-es elnökválasztás előtt, így ez az utolsó erőfelmérő is. A mostani választás nagy kérdése, hogy hogyan fog szerepelni a szélsőjobboldal, amely ebben az évben már a párizsi terrortámadások előtt is folyamatosan erősödött, az elemzők szerint a terrorfenyegetés hatására pedig akár tovább is erősödhet.

Az legalábbis a szélsőjobboldalnak kedvez, hogy helyi témák és a gazdasági kérdések helyett a kampány a terrorizmusról, a közbiztonságról és a bevándorlásról, vagyis a szélsőjobb népszerű témáiról szólt. Az előrejelzések szerint az első fordulót meg is nyerheti a szélsőjobboldal, a Nemzeti Front 30 százalékot is szerezhet országosan, amivel megelőzné a legnagyobb ellenzéki pártot, Nicola Sarkozy új pártját, a Köztársaságiakat. A kormányzó baloldal csak a harmadik helyre futhat be 13 százalék körüli támogatottsággal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.