A szírek szerint az amerikaiak Aszad katonáit bombázták

külföld
2015 december 07., 10:27
comments 217

Három szír kormánykatona vesztette életét egy légitámadásban, amit a javarészt az ISIS ellenőrzése alatt álló Deir ez-Zor tartományban Ajas városánál, ami a tartományi főváros, Deir ez-Zor közelében van. A tartományi fővárost is javarészt az ISIS tartja ellenőrzése alatt.

Deir ez-Zor stratégiailag kiemelten fontos az ISIS-nek, ez a tartomány köti össze az ISIS szíriai fővárosát, Rakkát az iraki területekkel, így Moszullal is. A tartomány azért is kiemelten fontos, mert jelentős itt az olajkitermelés, az olaj pedig az ISIS egyik fő bevételi forrása.

A szíriai kormány állítása szerint az amerikai vezetésű koalíciós légierő mért csapást a kormánykatonákra. A kormány azt nem mondta, hogy hol volt a támadás, de az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának jelentése szerint a koalíciós légierő az ajasi Szaeka támaszpontot bombázta.

A szír kormány "vérlázító agressziónak" nevezte.

Amerika nem tud semmit

Bár a bombázásról egybehangzóan számolt be a szír kormány és az ellenzék is, a koalíciós haderő szóvivője, Steve Warren ezredes szerint a szövetséges alakulatok még csak a közelében se jártak a támaszpontnak. "Láttuk a szíriai jelentéseket, de mi nem hajtottunk végre légicsapásokat Deir ez-Zornak azon a részén" - mondta. Szerinte a szövetséges repülők 55 kilométerrel arrébb bombáztak vasárnap, bár később valamivel közelebb, Deir ez-Zor városában is bombáztak egyet. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.