Agyonverte férje a tízgyerekes anyát

erőszak
2015 december 07., 08:58

Az On The Spot: 9 hónap alatt a Föld körül ma esti filmjében Cseke Eszter és S. Takács András két kontinensről három történetet mesél el a családon belüli erőszakról. A műsor második felében egy tizedik gyermekét váró asszony sétál be a fülöp-szigeteki szülészeti ambulanciára.

Nerisát férje kíséri be a rendelőbe. Szinte hozzá sem szól a szüléshez készülődő asszonyhoz, néhány méterről figyeli feleségét, aki nevetgélve beszélget a filippínó bábákkal a családjáról, farmer férjéről, a gyerekeiről, arról, ki hogyan született. Büszkén meséli, hogy a rokonai is a csodájára járnak, hogy milyen fegyelmezetten és gyorsan szüli kétévente a babákat...

Nerisa már a szülőszobában van a bábával, miközben férje az utca túloldalán található biliárdasztalnál szórakozik a helyi fiatalokkal.

A bába felajánlja, hogy férje is bejöhet a szülőszobára, de a feleség köszöni, inkább nem kéri.

Nerisa arcán a filmben látni, hogy már fájdalmai vannak, a bába leguggol a lábához, és kettő percen belül szó szerint kipottyan a tizedik gyermeke. Az ambulancián mindenki megdöbben a rekordgyors szülésen, de örülnek, hogy a baba ép és egészséges.

photo_camera

Aki a felvételek tanúsága szerint a legkevésbé örül az alig pár perces gyereknek, az éppen az édesapja. Hozzá sem ér feleségéhez, épp csak megnézi, hogy a gyerek fiú vagy lány.

Amikor az egyik bába megjegyzi, hogy nem látszik túl boldognak, félvállról csak annyit felel, hogy már megszokta... Semmi más szokatlan jel nem tűnik fel a bábáknak, és nem vehetik észre Nerisa testén az ütések sebeit vagy az elnyomott cigaretták nyomait sem, ugyanis Nerisa villámgyors szülése alatt végig ruhában maradt...

Az On The Spot stábja két hónappal a forgatás után kapta a hírt, hogy Nerisa legközelebb súlyos fejsérüléssel érkezett az ambulanciára, de már nem tudtak rajta segíteni: férje agyonverte.

A dokumentarista műsor ma esti története a legkevésbé sem egyedi, hiszen az ENSZ szerint ötből három nő lesz családon belüli erőszak áldozata, és több nemzetközi kiutatás is arra az eredményre jutott, hogy a meggyilkolt nők felét a jelenlegi vagy egykori partnerük öli meg. Nem véletlen, hogy éppen ma kerül adásba Cseke Eszter és S. Takács András legújabb filmje (On The Spot: 9 hónap alatt a Föld körül – 22.25, Duna TV), ugyanis erre a hétre esik az Emberi Jogok Világnapja, amely jó apropó, hogy felhívják a figyelmet a családon belüli erőszakra.

Az áldozatok – mint a filmben látható Nerisa is – sokszor addig nem kérnek segítséget, amikor már túl késő...

Fotók: On the Spot.