Brit tudósok: Stonehenge először Walesben állt, úgy vitték később oda

TUDOMÁNY
2015 december 08., 05:56
comments 72
photo_camera fotó:Manuel Cohen/AFP

Brit tudósok megtalálták azt a két kőbányát dél-Walesben, ahonnan a híres stonehenge-i kövek egyik fele származik. Konkrétan akkora és olyan alakú lyukakat találtak, amelyenbe beleillenek a szikladarabok.

Az őskori bányászok munkáját jelentősen megkönnyítette a környék geológiai kialakulása, a megfelelő szikladarabok itt ugyanis oszlopszerűen, a talajból kiemelkedve sorakoztak egymás mellett. A rekonstrukció szerint az ősbányászoknak csak annyi dolguk volt, hogy a kövek közötti repedésekbe kivágott fákat dugjanak, majd megvárják, míg a megbízhatóan érkező walesi esők és a fa tágulása elvégzik a munkájukat.

A bányászok tűzhelyeiben talált fa és faszén vizsgálata alapján a két bányában időszámításunk előtt 3400-3200 évvel dolgoztak, míg Stonhenge legkorábban 2900 táján épült.

(via Discovery)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.