Az ENSZ raportőre szerint a kábítószer-fogyasztás büntetése sérti az egészséges élethez való jogot

2015 december 9., szerda 18:39
128

Minden kábítószer fogyasztását dekriminalizálni kell és a birtoklás esetében sem szabadna hosszú börtönbüntetéseket kiszabni. Erre jutott az ENSZ különleges raportőre, Dainius Pūras aki nyílt levelében élesen kritizálta a kormányok világszerte tapasztalt szigorú büntetőpolitikáját a kábítószer-fogyasztással szemben. 

Szerinte ezekkel az intézkedésekkel a kormányok annak a kötelességüknek sem tesznek eleget, hogy biztosítaniuk kell polgáraik jogát a jó egészséghez. Mivel az emberek a súlyos büntetéstől tartva nem mernek a drogokkal összefüggő veszélyesetek vagy problémák esetén orvoshoz fordulni, kikerülnek az egészségügyi ellátás hatósugarából. 

Számos egészségügyi problémának a gyökere, amivel a fogyasztóknak szembe kell nézniük, maga a kriminalizáció.

- érvel Pūras, aki azt a szakértők által régóta támogatott elképzelést képviseli, hogy büntetőintézkedések helyett a kezelésre, az oktatásra és egyéb beavatkozási formákra kéne költeni azokat az összegeket, melyek jelenleg az üldözésre mennek el. 

A levél apropóját az adja, hogy szerdán ül össze Bécsben az ENSZ alá tartozó Kábítószerek Bizottsága (CND), és azt a jelentéstervezetet fogják tárgyalni, ami majd 2016-ban kerülhet az ENSZ közgyűlése elé. Ekkor fognak a világszervezet tagjai 1998 óta először a legnagyobb színtéren egyeztetni a nemzetközi drogpolitikáról. 

Az enyhébb szabályozásban reménykedő szakértők nem túl optimisták, ugyanakkor azt látni kell, hogy kisebb liberalizációs sikerek a világ számos országában történnek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt