Egy kínai vezető szerint a dalai láma az Iszlám Államot támogatja

külföld
2015 december 09., 15:45
comments 81

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kínai kommunista párt elvtársai nincsenek túl jó véleménnyel a tibeti vallási vezetőről, többek között ezért is próbálják meg törvénnyel szabályozni az újjászületésének kereteit. 

Kedden a kínai vallási bizottság vezetője, Zhu Weiqun pedig arról beszélt, hogy a dalai láma az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezettel szimpatizál. 

Szerinte erre az a bizonyíték, hogy miközben a világban rég nem tapasztalt konszenzus van arról, hogy harcolni kell az ISIS ellen, addig a dalai láma odafigyelést, megértést és kölcsönös tiszteletet sürget a világban. Ez pedig azt mutatja, hogy lelke mélyén a láma szimpatizál és elfogadja az ISIS-t. 

A láma két nappal korábban egy olasz lapnak nyilatkozott arról, hogy párbeszéd nélkül lehetelten legyőzni a szélsőségeket. 

Erre szállt rá a kínai politikai elit, egyrészt a szokásos okokból kifolyólag, azaz hogy befeketítsék és lejárassák a lámát, vele együtt pedig a tibeti autonómiatörekvéseket. 

A másik pedig a nemzetközi terrorizmusellenes hangulat meglovagolása. A kínai kormány ugyanis szeretné azt a narratívát terjeszteni, hogy Kína is a nemzetközi terror áldozata. Szerintük ugyanakkor a nyugati országok hajlamosak ezt figyelmen kívül hagyni. Kína keleti országrészében valóban több véres, sok áldozattal járó támadás történt az elmúlt években. 

Főleg a politikailag meglehetősen instabilnak számító Hszincsiang tartományból érkeztek a támadók. Az ujgur autonóm tartomány lakóinak többsége muszlim, és egyre feszültebb a viszonyuk a kínai kormánnyal. Az etnikai és vallási feszültségekről korábban részletesen is írtunk

A feszültségekre amúgy valóban rátalált az Iszlám Állam, a dalai lámától teljesen függetlenül: épp a napokban adták ki első mandarin nyelvű toborzóvideójukat. (via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.