Huszonegy milliárdot buktak a magyar bankok az aranyhamisítós zálogcéggel

bűnügy
2015 december 09., 05:43
comments 84

Még októberben derült ki, hogy a Kézizálog Zrt. nevű cég, aminek tulajdonosa, Bíró Péter, több magánszemélyt és pénzintézetet csapott be hamis aranytömbökkel. Merthogy a tömbök nem aranyból, hanem

trombitarézből készültek.

A napi.hu szerint a bankok kára 21 milliárd forint körül van, miután kiderült, hogy a Kézizálog Zrt. széfjeiben lévő ékszerek is bizsuk. Annyira bizsuk, hogy még az értékbecslő díját sem fedezik. A lap szerint most már tényleg kimondható, hogy 

"Bíró Péter a jelek szerint az elmúlt években szinte a teljes magyarországi bankrendszert átverte, hiszen azok hitelezték meg a zálogcéget."

A hitel fedezete: az ékszerek, nemesfémek, drágakövek semmit sem érnek .

photo_camera AFP Photo: Kisbenedek Attila

Korábban az MNB által kirendelt felügyeleti biztos tartott egy szemlét, de akkor értékbecslést nem végeztek, darabra voltak meg az ékszerek. 

Hogy hogyan történhetett ez az egész, arról két pletyka kering:

  • Korábban a bankok és Bíró Péter ugyanazt a becsüst alkalmazta, aki utóbbinak kedvezett.
  • Menetközben az eredeti, valóban értékkel bíró smukkokat egyszerűen kicserélték. De ehhez nagyon komoly munka kellett volna, hogy az eredetivel megegyező darabokat gyártassanak le. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.