Nem az IQ számít, hanem hogy gyorsan bedobj valami meggyőzőt

nem túl meghökkentő tudomány
2015 december 09., 09:57
comments 187
  • A kutatás szerint az, hogy valakit a barátai mennyire tartanak karizmatikus személyiségnek, teljesen független az intelligenciájától vagy más személyiségjegyeitől.
  • Ezzel szemben leginkább az számít, hogy különböző helyzetekben minél gyorsabban reagáljon valamit. 
  • Az sem baj, ha később kiderül, hogy hülyeséget mondott, csak legyen gyors. 

Az ausztrál University of Queensland és a Vrije Universiteit Amsterdam kutatói ki akarták deríteni, hogy egyesek miért tűnnek karizmatikusabbnak másoknál. Ehhez összesen 417 egyetemistát vontak be a kísérletekbe, akiknek 30 alapműveltségi kérdésre, majd különböző képrejtvényekre kellett válaszolniuk valamit. Lehetőleg minél gyorsabban.

A résztvevők ismerőseinek ezek alapján kellett osztályozniuk, hogy közben mennyire tűntek 

  • karizmatikusnak; 
  • viccesnek; 
  • esetleg gyors észjárásúnak.

Akinek gyorsabb volt a mentális sebessége, vagyis minél kisebb reakcióidővel adott választ egy kérdésre, azokat az ismerőseik sokkal karizmatikusabbnak ítélték meg, mint azokat, akik bár jobb válaszokat adtak, de ezzel többet tököltek.

Ez pedig teljesen független volt az  intelligenciájuktól vagy egyéb személyiségjegyeiktől.

photo_camera

Akik különösen erős személyiségnek tűntek, azoknál a recept nagyjából annyi volt, hogy bármilyen kérdést kaptak, arra rögtön rávágtak valamit.

„Arra számítottunk, hogy a gyors gondolkodás befolyásolni fogja a karizma megítélését, de azt nem gondoltuk, hogy még az IQ-nál is fontosabb lesz.”

- nyilatkozta meglepődve Dr. William von Hippel, a kutatás vezetője. 

Az egész  jelenséget azzal magyarázta, hogy a társas készségeink megítélésében fontos szerepet játszik a megvalósítás képessége, ami nagyrészt azon múlik, hogy milyen gyorsan pörög az agyunk.

Tehát jóval lényegtelenebb, hogy tudjuk-e a helyes választ az adott kérdésre, mint az, hogy milyen gyorsan tudunk valamit reagálni.

Persze azt a kutatók sem állítják, hogy önmagában gyorsaság minden helyzetben bejön:

De az, hogy ki mennyire jól tud vetíteni, elsősorban a gyorsaságon múlik. Elég csak megnézni a politikát, ahol rendre azért választunk meg újra és újra idiótákat, mert általában a kevésbé intelligens vagy kevésbé hozzáértő emberek jóval nagyobb önbizalommal tudnak egy-egy kérdésben véleményt mondani, mint azok, akik valódi tudással rendelkeznek a témáról. Mivel az előbbiek jóval kevesebbet tökölődnek egy-egy válasszal, meggyőzőbbnek tűnnek, mint azok, akik minden lehetőséget mérlegelni akarnak.

Von Hippelék arra is rámutattak, hogy megfelelő reakcióidővel sokkal egyszerűbb elkenni, hogy valójában hülyeséget mondtunk vagy könnyebb utána előadni, hogy csak hülyéskedtünk. 

Ugyanakkor a gyors reakcióképesség nem erősíti fel az olyan egyéb szociális képességeinket, mint a jobb konfliktuskezelés vagy mások érzéseinek megértését. Tehát a karizmatikusnak tűnő emberek lehet, hogy meggyőzőbbnek tűnnek, de nem lesznek feltétlenül jobb arcok is.

A kutatás szerint a társas intelligencia inkább attól függ, hogy valaki mennyire van képben az adott közösség sszabályaival vagy mennyire képes leolvasni az emberek érzelmeit az arckifejezésükről.

(The Atlantic/ScienceDaily)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.