Törvénnyel szabályoznák az alkohol minimumárát Írországban

külföld
2015 december 09., 22:47
comments 138

Az ír kormány, abban a reményben, hogy visszaszoríthatják a nemzet pusztító hozzáállását az alkoholhoz (mármint, hogy az írek előszeretettel pusztítják az alkoholt és ez előszeretettel pusztítja a nemzetet), olyan törvénytervezetet nyújtott be, ami minimumárat szabna az alkoholra. 

A törvény a hónap során kerülhet a parlament elé, és 10 eurocent/alkoholgrammban szabná meg a kötelezően elkérendő árat minden alkoholos italért, megszüntetve ezzel minden akciós ajánlatot. Ezen kívül lecsapnának a happy hour akciókra, tilos lenne iskolák, játszóterek közelében és tömegközlekedési járműveken hirdetnie az alkoholt forgalmazó cégeknek. 

Az egészségügyi miniszter, Leo Varadkar szerint az ország tíz alkoholfogyasztója közül négy a rohamivásnak nevezett módon fogyaszt alkoholt, ez pedig olyan szokás, amivel le kell számolni. 

A terv szerint az új törvény segítségével az éfi 11,7 liter/fő fogyasztásról 2020-ra 9,1 liter/főre vinnék le az éves alkoholmennyiséget. Jelenleg az írek Európa élmezőnyében vannak. Igaz, csak kevéssel a magyarok előtt, mi 11,4 liter/fővel ott vagyunk a sarkukban. 

Hasonló törvényt próbáltak Skóciában is bevezetni, de ott a whisky szövetség európai bíróságon támadta meg a tervezetet, mivel szerintük versenytorzító hatása van. 

Hasonlóan fenyegetőzik most a legnagyobb ír lobbicsoport, az IBEC is. Szerintük a törvénytervezet a felelős fogyasztókat bünteti és munkahelyeket veszélyeztet. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.