A kormány megvonta a pénzt Farkas Flórián programjától

A RomNet a Magyar Közlönyben bukkant rá arra a kormányhatározatra, amely alapján 

az Országos Roma Önkormányzat által koordinált Híd a munka világába elnevezésű projekt támogatásának összegét 2 milliárd 474 millió 646 ezer 299 forinttal csökkentették.

Az EMMI szerint a 2,5 milliárdos elvonásra azért volt szükség, mert a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. A tárca közlése szerint a szakmai hiányosságokra az „időközi ellenőrzések” mutattak rá, így a projekt „az eredetileg tervezetthez képest csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg”.

A minisztérium ugyanakkor tagadta, hogy a lépésnek köze lenne a NAV által költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljáráshoz. 

Hangsúlyozták, hogy a csökkentésre szakmai okok miatt volt szükség, és az adónyomozók által folytatott eljárás „teljes mértékben elkülönül” a támogató által folytatott vizsgálatoktól és a szakmai tevékenységektől. 

A NAV tájékoztatása szerint folyamatosak a tanúkihallgatások, iratokat is foglaltak le, de gyanúsítottja még nincs az ügynek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón, amikor a programmal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Farkas Flóriánnak el kell tudnia számolnia a közpénzzel, és a jelenlegi és a korábbi ORÖ vezetésnek is megvan a lehetősége, hogy a kérdést tisztázza, mert a pályázati elszámolások még nem zárultak le.

Fotó: MTI

Az ORÖ uniós projektjétől 2015. szeptember 30-i határidővel vonták el a forrást, és a végrehajtási felelőseként pedig az emberi erőforrások miniszterét jelölték meg, pedig a miniszter még szeptember utolsó hetében egy parlamenti interpellációs kérdésre válaszolva megvédte a kiemelt kormányzati projektet és Farkas Flórián miniszterelnöki biztosi tevékenységét. Arról, hogy csökkentett költséggel lezárták a botrányokkal övezett programot, a minisztérium külön tájékoztatást nem adott, és az ORÖ sem kommunikált erre vonatkozóan.

A lap úgy tudja, a magyar nyomozóhatóságok és a minisztériumok mellett az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) már tavasz óta vizsgálódik a Farkas Flórián időszakához kötődő ORÖ-s pénzköltések miatt, és az elmúlt hónapokban több dokumentumot is bekértek. Ennek tényét az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette. 

Az ORÖ a program költségéből vásárolta a Naphegy téren lévő székházat 224 millió forintért, amelyeke felújítására több mint 20 milliót, a bútorok beszerzésére pedig 30 millió forintot költöttek, miközben az ingatlanban valós munka nem zajlott. 

 A projekt irányítói, akik a Romnet szerint Farkas Flórián akkori ORÖ-elnök bizalmasai voltak, hatalmas összegeket fizettek ki. A projektvezetőnek, Winkler Gábornak négy órás munkaviszonyban havi 1,2 millió forint bért fizetett, a pénzügyi vezető fizetése 1,4 millió forint volt, a szakmai vezető bére pedig havonta 900 ezer forint volt. 

A gazdasági vezető asszisztense havi 500 ezer, a projektasszisztens megbízási szerződéssel 450 ezer, a hálózatüzemeltetési vezető 600 ezer forint fizetést kapott szintén 4 órás munkaviszonyban. A pályázati programban alkalmazottak - az ÖRÖ hivatalvezetője és lánya, gazdasági vezetője, valamint Farkas Flórián elnöki titkárságvezetője – ezzel párhuzamosan az ORÖ alkalmazottja volt. Kiderült az is, hogy ennek a programnak a terhére fizették Farkas Flórián személyi sofőrjét is, akinek bérezése a hálózatüzemeltetési vezető asszisztensének bérével megegyezően havi 350 ezer forint volt.

A lap szerint több mint százmillió forintot fizetett ki ismerős cégeknek a Farkas Flórián irányítása alatt működött ORÖ a foglalkoztatást segítő uniós pályázatában olyan tanulmányokra is, amelyeket részben, korábban más projektekben is elszámoltak. Készültek olyan tanulmányok is, amelyek az elszámolás alapján oldalanként mintegy 300 ezer forintba kerültek.