Az utolsó pillanatban teljesen megmachinálják a bankadót

gazdaság
2015 december 10., 18:48
comments 117

Máshogyan csökkenti a kormány a bankadót, mint amiről korábban szó volt, írta meg az Index, majd erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. Legalábbis így döntött mai ülésén a törvényalkotási bizottság, ami teljesen átírta a javaslatot.

Egyrészt jobban csökkentik a kulcsot, mint az az eddigi tervezetben volt – az eddig érvényben lévő, a mérleg 0,53 százalékára rúgó kulcsot 0,31 százalék helyett 0,24 százalékra vágják –, és kiveszik a kedvezményeket, amelyeket a jobban hitelező bankoknak adnának. Megmarad a bankadó alsó kulcsa is: ahol a mérleg kisebb 50 milliárdnál, ott csak 0,15 százalék lesz a kulcs (az eredeti változtatás ezt kivette volna).

Másrészt viszont – egészen fura módon – továbbra is a 2009-es mérlegfőösszeg lesz az adó alapja, nem a 2014-es. Ez egy csomó banknak sokkal rosszabb, amelyek az utóbbi öt évben sokkal kisebbek lettek (pl. MKB, CIB, Raiffeisen). Kikerül az is a törvényből, hogy az adó nem haladhatja meg a 2014-es adóbevétel 45 százalékát.

Az adóbevétel a változtatások után is ugyanannyi lesz nagyságrendileg, viszont teljesen máshogyan fogja érinteni a bankokat, mint az EBRD-vel és az Erstével kialkudott eredeti megállapodás.

(Index, Kormány.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.