Lázár újra bedobta a százmilliárdos aszfaltkeverős fenyegetést

gazdaság
2015 december 10., 16:07
comments 83

Tavaly nyáron a 444.hu írt arról a kormányzati tervezetről, ami szerint egy visszamenőleges különadó formájában áthárítanák az útépítő cégekre azt a 100-150 milliárd forintos bírságot, amit valószínűleg ki fog szabni az Európai Bizottság az aszfaltkeverő-ügyben.

(Ennek lényege: a magyar kormány Brüsszel szerint korlátozta a versenyt, amikor úgy írta ki az útépítési pályázatokat 2007-től kezdve, hogy csak azok indulhattak, akiknek 50 kilométeres körzetben volt aszfaltkeverő telepe. A vita évek óta húzdik, és az Európai Bizottság már két éve nem fizeti ki az útépítős számlákat, ősszel Magyarország beperelte ezért az EU végrehajtó testületét.)

A mai kormányinfón újra elővette a témát Lázár János miniszterelnök-miniszter:

"Az aszfaltkeverő-ügyben készek vagyunk perre menni, az útépítő cégeknek pedig tudniuk kell, hogy ha Magyarországot elmarasztalják ebben az ügyben, akkor az összeget rajtuk fogjuk bevasalni"

– mondta.

photo_camera Lázár János a mai kormányinfón, vörös holdakkal. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ez egyébként elég fura egy ötlet, mivel nem valószínű, hogy jogszerűen ki lehetne vetni egy ekkora különadót visszamenőlegesen, és az sem, a hazai útépítő cégekben lenne egyáltalán ennyi készpénz.

Igaz, a Portfolio.hu értesülései szerint nem biztos, hogy el fog jutni az ügy odáig, hogy elveszítsük a pert, mivel az Európai Bizottság is vétett néhány eljárási hibát az ügyben. Legalábbis a magyar kormánynál így látják ezt.

(Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.