A dél-afrikai elnök tagadja, hogy kavart volna a nemzeti légitársaság elnöknőjével

A Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, Jacob Zuma szóvivője útján tagadta, hogy affért folytatott volna az ország légitársaságának elnöknőjével, Dudu Myenivel. "A romantikus kapcsolatról és gyerekről szóló pletykáknak nincs alapja, azok célja csak az elnök lejáratása" – közölték.

Balra Jacob Zuma elnök, jobbra Dudu Myeni.

Az országban napok óta azt találgatja a sajtó, hogy Zuma azért rúghatta ki szerdán az elismert pénzügyminisztert, Nhlanhla Nene-t, mert az – mármint a pénzügyminiszter – azzal vádolta meg az állami légitársaság vezetőjét, hogy szándékosan rosszul kötött meg egy 62 millió dolláros üzletet az Airbussal.

Dudu Myeni egyébként nem csak az állami légitársaság elnöke, hanem Zuma saját személyes alapítványának vezetője is. Zumának egyébként már hat felesége volt, és húsz gyereke született tőlük.

Az ügy egyébként egészen komoly, mivel a leváltott pénzügyminiszter, Nene költségvetési szigora miatt nagy tekintély volt a piacok szerint, márpedig Dél-Afrika most – a nyersanyagárak zuhanása és a dollár erősödése miatt – pénzügyileg igen nehéz helyzetbe került. A héten leminősítették a folyamatosan növekvő államadósságot. Nene utódja egy teljesen ismeretlen képviselő lett, amit elég rosszul fogadtak a piacok.

(Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.