A vártnál sokkal komolyabb klímamegállapodást köthetnek Párizsban

természet
2015 december 12., 14:46
comments 107

Több éves egyeztetés és több hetes helyszíni tárgyalás után végre kijött a végleges vázlata annak az éghajlatváltozásról szóló megállapodásnak, amit megköthetnek ma este Párizsban. Az eredeti program szerint már tegnap vége kellet volna lennie a találkozónak, de csak ma reggel sikerült kiizadni a szövegtervezetet.

Főként a több türelmet váró Kína, India, Oroszország és Szaúd-Arábia, illetve a gyorsabb gázemisszió-csökkentés mellett lobbizó USA és Európai Unió közötti vita miatt kellett várni ennyit. De megérte a várakozás, mert:

egészen komoly, és jogilag kötelező elemeket is tartalmazó csomag lett a végeredmény.

Itt a három legfontosabb pontja a tervezetnek:

  • Az ipari korszak előtti átlaghőmérséklethez képest 1,5 százalékos sávban tartanák a bolygó hőmérsékletét. Ez sokkal jobb, mint a korábban belengetett 2 fokos cél. Ráadásul konkrét emissziós célt is vállalnak az országok: az évszázad közepéig "üvegház hatású gázemisszió-semleges" állapotba állítják gazdaságukat. 
  • Az országok 2020-ig benyújtják saját, önként vállalat klímatervüket 2020-ig, amit 2023-tól kezdve ötévente ellenőrizni fognak.
  • A klímaváltozás miatt leginkább veszélyeztetett országok pénzügyi kompenzációra jogosultak. (Az, hogy konkrétan milyen forrásból, még nem teljesen tisztázott.)

Arra viszont nem szabtak konkrét dátumot, hogy mikor vezetik ki a fosszilis energiahordozókat az energetikai rendszerekből. És hát elég fura a másfél százalékos cél, mivel sok tudós szerint máris van annyi széndioxid az atmoszférában, ami miatt szinte biztos, hogy melegedik legalább egy fokot az éves átlaghőmérséklet a következő évtizedek folyamán – akkor is, egyik napról a másikra leállnánk az üvegház gázok kibocsátásával.

photo_camera FP PHOTO / ALAIN JOCARD / AFP / ALAIN JOCARD

Persze ne bontsuk még az ökopezsgőket, ugyanis 55 országnak ratifikálnia kell majd a tervezetet, ami esetenként nem lesz könnyű. És azt követően pedig meg kell majd tölteni tartalommal a megállapodást, amiben rengeteg olyan részlet van, ami lehetőséget kínál arra hogy kiforgassák a megállapodás tartalmát. A lényeg viszont az, hogy megerősítették azt a nemzetközi jogi keretet, amiben elképzelhetővé válik az éghajlatváltozás feltartóztatása.

(Qz, Telegraph, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.